Matić izabran za potpredsjednika Odbora za ribarstvo EP-a

Hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić izglasan je za potpredsjednika Odbora za ribarstvo u Europskom parlamentu, priopćio je ured zastupnika u utorak, piše hrt.hr.

U ovom mandatu u Europskom parlamentu Fred Matić je bio zadužen za donošenje mjera pomoći ribarima, uzgajivačima u akvakulturi i prerađivačima ribljih proizvoda kao reakcija na energetsku krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini.

Nedavno je radio i na novoj Strategiji EU-a o iskorištavanju obnovljivih izvora energije na moru koja je u ovim vremenima od posebnog značaja za planiranje i provođenje mjera koje vode tome da Hrvatska postane energetski samoodrživa.

– Pred nama su velika izvješća koja će imati ogroman utjecaj na budućnost ribarstva, kao što je kontrola ribarstva i Uredba o obnovi prirode te se nadam da ćemo ih do kraja mandata uspjeti izglasati u Europskom parlamentu. Moj cilj za nadolazeću godinu je dovršiti novu sveobuhvatnu Uredbu o obnovi prirode kojom se utvrđuju mjere i sredstva pomoću kojih će države članice započeti aktivnu obnovu svojih šuma, poljoprivrednih dobara, rijeka, mora i ostalih prirodnih bogatstva, rekao je Matić povodom izbora za potpredsjednika odbora.

Kao izvjestitelj Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, Matić je zadužen i za pitanje obnove morskih ekosustava, a posljedično i ribljeg fonda. Usvajanje ove Uredbe predstavit će prijelomni trenutak za biološku raznolikost EU-a, a bit će prvi novi zakonodavni instrument EU-a o očuvanju prirode otkako je EU Direktiva o staništima stupila na snagu 1992. godine i prvi pravni zahtjev za obnovu prirode velikih razmjera.

– Prijedlog novog zakona upravo i je omogućiti državama hitno djelovanje i početak obnove prirode na temelju obvezujućih ciljeva koji se već mogu mjeriti i pratiti, pojasnio je Matić te zahvalio kolegama što su prepoznali njegov dosadašnji rad i pružili priliku da s nove pozicije nastavljam raditi za dobrobit naših ribara i ribarskog sektora, navodi se u priopćenju.

Uz Matića u ovom sazivu Europskog parlamneta od hrvatskih zastupnika član Odbora za ribarstvo je i Ladislav Ilčić (HS/ECR)

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?