Otkriveno 14 najtraženijih bjegunaca u EU-u

Tijekom kampanje Europske mreže timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), koju podupire Europol, provedene od rujna 2022. do siječnja ove godine, uspješno je riješeno 14 slučajeva povezanih s bjeguncima, izvijestilo je u srijedu Ravnateljstvo policije, piše hrt.hr.

Policija je izvijestila da je kampanja bila usmjerena na isticanje profila bjegunaca diljem Europe koji su članovi organiziranih kriminalnih skupina. Bjegunci iz ovogodišnje kampanje bili su traženi, među ostalim, zbog teških kaznenih djela poput ubojstva, trgovanja ljudima i oružane pljačke.

Tijekom kampanje uspješno je riješeno 14 slučajeva povezanih s bjeguncima, čime je posljednja kampanja postala najuspješnija od svih koje su provedene od 2019., dodaje Ravnateljstvo policije.

Pet slučajeva, ističu, riješeno je zahvaljujući objavi profila na mrežnoj stranici najtraženijih bjegunaca u EU-u.

Ravnateljstvo policije pojasnilo je da su ENFAST i Europol upućivali građane EU-a na mrežnu stranicu s fotografijama bjegunaca kako bi provjerili prepoznaju li nekog od njih. Kampanja je objavljena na različitim društvenim mrežama te je pozivala na djelovanje na svim jezicima EU-a kako bi se doprlo do što većeg broja ljudi.

Mrežna stranica pokrenuta je 2016. te su od tada na njoj objavljeni profili 392 bjegunca. Od tog broja uhićeno je 136 bjegunaca, od čega je 49 uhićenja bilo izravno povezano s profilima objavljenim na mrežnoj stranici.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?