Poslodavci traže radnu snagu za iduću turističku sezonu

Poslodavci ovih dana ubrzano traže radnu snagu za iduću turističku sezonu. Danas u Osijeku, u petak u Bjelovaru, a za tjedan dana u Zagrebu održavaju se “Dani poslova u turizmu”. Domaći radnici i te kako su traženi, no posljednjih godina, nažalost, sve ih je manje, piše hrt.hr.

Nakon 27 godina rada u požeškoj Orljavi Natalija traži novi posao – spremačice ili sobarice.

– Ostala sam bez posla i sad ću krenuti od nečega. Da probam, kazala je Natalija Bošnjak.

Probat će mnogi. Na osječkom sajmu 60 poslodavaca. Nudi se gotovo 10 tisuća radnih mjesta.

– Tražimo 150 sezonskih djelatnika, radna mjesta su uglavnom, kao što smo tu i stavili, prodavači, blagajnici, mesari i vozači C i B kategorije, rekla je Ines Udovčić iz Malog Lošinja.

Iduća turistička sezona trebala bi biti rekordna u zemlji koja je upravo postala dio eurozone i schengenskog prostora. Od sada se u stalnim sezonskim poslovima mogu sklapati ugovori na neodređeno. Slavonija kao poznati bazen radne snage za poslodavce na Jadranu sve više razvija vlastiti turizam i želi svoje ljude zadržati kod kuće.

– Nadam se da u budućnosti neće biti potrebe za ovakvim događanjima. Cilj je da naši radnici koji ovdje žive, ovdje su rođeni, ovdje škole završili, ostanu i raditi, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

U tome bi trebalo pomoći i 2 milijarde 200 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda plus. Njime je, primjerice, obuhvaćen nastavak mjera programa pomoćnika u nastavi, osobnih asistenata, ali i nastavak projekta pomoći starijima i nemoćnima – “Zaželi”. I tu ima promjena.

– Rekli smo da će idući javni poziv biti strukturiran na način da ugovor se dodjeljuju na 3 godine tako da bude usluga i sigurnija i trajnija, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

No domaćih radnika sve je manje, a stranaca s radnim dozvolama sve više.

– 125 tisuća je dozvola izdano. Jedan dio, naravno, jer se radi o produžetku postojećih dozvola, ali 125 tisuća osoba. Najviše se odnosi na graditeljstvo i naravno, na ugostiteljstvo i turizam, kazao je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Sve to trebalo bi osigurati stabilan gospodarski rast u zemlji u kojoj je sezonalnost turizma, kao i drugdje na Mediteranu, i dalje velik problem.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?