Preminula je profesorica emerita FER-a Branka Zovko-Cihlar

U 90. godini preminula je profesorica emerita zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Branka Zovko-Cihlar, javlja hrt.hr.

Gotovo do posljednjeg dana života radila je na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije.

Bila je vrhunska stručnjakinja na području televizijskih sustava, a u više od 60 godina karijere ostavila je neizbrisiv trag u akademskoj i stručnoj zajednici.

Prof.dr.sc. Branka Zovko-Cihlar rođena je u Sarajevu 1933. godine. Po završetku studija 1959. zaposlila se u tvrtki Radio industrija Zagreb, a od 1961. godine radi na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (sadašnji Fakultet elektrotehnike i računarstva – FER).

Svoj znanstveni, stručni i nastavni rad provodila je u području radiokomunikacija i televizijskih sustava na Zavodu za radiokomunikacije (sada Zavod za komunikacijske i svemirske tehnologije). Osim održavanja nastave na FER-u, držala je nastavu na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu te na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku, na što smo posebno ponosni.

Usporedno sa znanstvenom i nastavnom karijerom, od 1969. do 1988. godine radila je kao suradnik u poduzeću Merkantile na planiranju i projektiranju radiokomunikacijskih veza za tvrtku Ericsson. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, profesorica Zovko Cihlar bila je nositeljica projekta osnivanja i izgradnje tvornice Unis telekomunikacije u Mostaru.

Uz bogati znanstveni rad i objavljenih više od 170 radova, od 1990. godine bila je predsjednica Hrvatskog društva Elektronika u pomorstvu – ELMAR te je bila dugogodišnja organizatorica i predsjedavajuća konferencije ELMAR, kao i suosnivačica međunarodne konferencije IWSSIP.

Godine 1993. sudjelovala je u osnivanju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske gdje je od 2004. do 2008. godine obavljala dužnost potpredsjednice. Od 2000. do 2004. obnašala je dužnost predsjednice Vijeća za radio i televiziju koje je imenovao Hrvatski sabor.

Za značajan doprinos razvoju nastave i znanosti na FER-u je 1991. godine primila Zlatnu plaketu “Josip Lončar”, a 2003. godine dobila je nagradu “Moć znanja” Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Godine 2019. Senat Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je profesorici Zovko Cihlar zvanje professor emerita. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?