Zelenski protiv dolaska ruskih sportaša na OI u Pariz

Ruski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru je sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom kazao kako ruskim sportašima ne bi trebao biti dopušten nastup na Oilimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine, piše hrt.hr.

– Posebno sam inzistirao na tome da ruski sportaši ne bi trebali imati svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu, izjavio je Zelenski nakon telefonskog razgovora s Macronom.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. veljače prošle godine, tri dana nakon zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) brzo je suspendirao Rusiju i Bjelorusiju, jer je invazija krenula s teritorija Bjelorusije, a u novogodišnjoj poruci je predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao kako želi da sportske sankcije budu produžene i tijekom 2023. godine.

– Sankcije protiv ruskih i bjeloruskih država i vlada ostat će čvrsto na snazi. Želimo jaku ukrajinsku ekipu na OI u Parizu 2024. i ZOI u Milanu 2026. godine, rekao je Bach podsjećajući na potpunu posvećenost MOO-a i čitavog olimpijskog pokreta u korist ove solidarnosti.

Zelenski je i Bachu izrazio svoje čvrsto protivljenje stavu Američkog olimpijskog i paraolimpijskog odbora koji su se sredinom prosinca zauzeli za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na OI u Parizu pod uvjetom da ne nose obilježja svojih zemalja.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?