Optužnica protiv brata magnata Mittala zbog zloporaba u BiH teških 33 milijuna eura

Županijski sud u Tuzli potvrdio je u četvrtak optužnicu protiv indijskog poslovnog čovjeka Pramoda Mittala zbog zloporaba teških oko 33 milijuna eura u kompaniji bazne industrije, no on je trenutačno nedostupan kao i još dvojica indijskih i državljana Ujedinjenog Kraljevstva.

 Uz Pramoda Mittala, brata magnata Lakmshmija Mittala, Županijsko tužiteljstvo u Tuzli optužilo je indijske državljane Paramesha Bhattacharyya i Rajiba Dasa za izvlačenje novca i neplaćanje obveza te uništavanje kompanije GIKIL iz Lukavca, u kojoj je Mittalova kompanija Global Steel Holdings Limited-London (GSHL) većinski suvlasnik od 2003.

Optužnicom su obuhvaćeni i članovi upravnih i nadzornih tijela GIKIL-a iz BiH Ivana Bunoza, Mate Pavković, Erna Mehmedović, Faik Buševac i Vehid Mešić.

Optuženi se terete da su u razdoblju od 2003. do 2019. godine pogodovali većinskom suvlasniku, kompaniji GSHL, u izbjegavanju ulaganja oko 23 milijuna eura u GIKIL, a u međuvremenu su na temelju vanjskih menadžerskih ugovora iz tvornice koksa izvukli oko 11 milijuna eura.

Na čelu te kriminalne skupine bili su indijski i britanski državljani, dok se bosanskohercegovačke državljane tereti za zloporabu službenoga položaja i ovlasti te da su omogućili stjecanja protupravne imovinske koristi, kao i potpuno preuzimanje nadzora nad kompanijom od strane Mittala.

Po nalogu Tužiteljstva Pramod Mittala, Paramesh Bhattacharyy i Rajib Das su bili uhićeni tijekom 2019., no ubrzo su pušteni da se brane sa slobode nakon što su uplatili jamčevinu od 1,5 milijuna eura. Istodobno, Pramod Mittal je uplatio 11 milijuna eura na namjenski račun u korist oštećenog društva GIKIL. Mittal, Bhattacharyy i Das su nedostupni vlastima BiH te je najavljeno kako će se od Ujedinjenog Kraljevstva zatražiti pravna pomoć.  

Mediji u BiH su navodili kako je novac za puštanje Pramoda Mittala iz pritvora uplatio njegov brat, milijarder Lakshmi Mittal, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji željeza, koji je pak u toj zemlji vlasnik Mittal Steel, nekadašnje Željezare u Zenici te rudnika željezne rude nedaleko Prijedora.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?