Prvi pravi vikend za skijanje na Blidinju je pred nama

Temperature koje se najavlju ovih dana su idealne za skijanje.., pišu grude.com

Snijeg koji je konačno krajem prošloga tjedna pao, na Blidinju je stvorio uvjete za skijanje. Nakon pripema terena, velika staza na Risovcu je u utorak otvorena, piše blidinje.net

„Nakon skoro mjesec dana zakašnjena, sezona je konačno počela. Počeli smo u nedjelju otvaranjem male staze. Novi snijeg je pao tijekom vikenda te je napadalo preko metar snijega, tako da smo mi užurbano radili na pripremama i u utorak konačno završili s ravnanjem tako da je i u utorak otvorena velika staza i četverosjed“, kazao je za radio Posušje Ivica Rezo, voditelj skijališa na Risovcu.

Temperature koje se najavlju ovih dana su idealne za skijanje, cesta se redovito čisti, tako da je stalno prohodna. No, je li sezona barem djelom spašena s obzirom da je snijeg pao tek krajem siječnja.„Sezona je definitivno mjesec dana u kašnjenju. Pogotovo na ovim bosanskohercegovačkim skijalištima gdje je najveća frekventnost posjeta za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. Taj period je ove sezone prošao bez snijega. Sada imamo snijeg, trenutno su uvjeti idealni. Preko tjedna bude nešto manje posjetitelja, ali za vikende se očekuje gužva i već imamo jako puno najavljenih posjetitelja“, kazao nam je Ivica Rezo.Kada je u pitanju dnevna karta za skijalište, ona je ove godine poskupila. „Do poskupljenja je došlo u svim segmentima, pa tako i u ovom smislu. Nama je zapravo najveći faktor gorivo koje trošimo koristeći masivne strojeve za uređenje staza. Tako je ove godine dnevna karta za odraslu osobu 35 KM, a za djecu 25 KM. Imamo i poludnevne karte za odrasle od 30KM, a za djecu od 20KM i popuste za one koji više dana planiraju boraviti na skijalištu“, istaknuo je Rezo za radio.

Skijalište na Blidinju ima u najmu i svu skijašku opremu, pancerice, veliki broj skija, snowboard daski, štapova i ostale opreme kako za početnike tako i za iskusne skijaše. Na raspolaganju su i učitelji skijanja, kao i ugostiteljski objekti. Samo skijalište ima i smještajne kapacitete, no brojni gosti svoj smještaj traže i u brojnim vikendicama na području Blidinja koje se iznajmljuju.

Oprezno do Blidinja

Svi koji dobro poznaju Blidinje, vrlo dobro znaju da su vremenski uvjeti jako nepredvidivi. Najviše u ovom smislu problem bude na cestama koje vode do Blidinja, pogotovo ona između Rakitna i Blidinja. Upravo na njoj protekloga vikenda pripadnici gorske službe spašavanja, stanice Posušje su imali nekoliko intervencija.„Poučeni prijašnjim iskustvom, mi smo samoinicijativno otišli baciti đir jer imamo uvjetno vozilo i tamo doista naišli na nekoliko situacija. Tako da smo imali nekoliko intervencija. Ovaj put su to bila vozila registarskih oznaka s područja Dalmacije. Oni često krenu na ovaj put bez ikakave zimske opreme. Protekloga vikenda svi su krenuli na Blidinje ili preko Blidinja unatoč tome što je cesta bila zatvorena. No, dugogodišnje iskustvo nam kaže da nisu to samo Dalmatinci, nego i brojni naši ljudi koji se nesvjesno dovedu u opasnost“, kazao je Milan Jukić, voditelj HGSS – stanice Posušje. Pozvao je sve one koji će na Blidinje ovih dana da obavezno stave zimske gume, opreme vozilo zimskom opremom, te izbjegavaju put onda kada su vremenske prilike opasne. Onda kada se dogodi situacija u kojoj vide da ne mogu sami, onda je potrebno nazbati jednu od službi za zaštitu i spašavanje.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?