Umag nudi stipendije do 5000 eura godišnje za deficitarna zanimanja

Umag je, uz redovite stipendije, raspisao natječaj s rekordnim stipendijama do 5000 eura godišnje za deficitarna zanimanja u javnom sektoru. Stipendije su namijenjene studentima iz Umaga, ali i cijele Hrvatske. Zasad ih dobiva 12 studenata, a jedini je uvjet da nakon završetka studija ostanu raditi u Umagu onoliko godina koliko su primali stipendiju, piše hrt.hr.

Veronika Šverko na prvoj je godini studija sestrinstva u Puli. Ujutro odrađuje praksu, a popodne predavanja. I od ove godine od Grada Umaga prima 5000 eura stipendije. 

– Nama to znači jako puno. Koliko god se naši troškovi činili malo, i nisu tako mali, a na kraju dobijemo priliku za posao nakon završetka fakulteta, tako da mislim da to odgovara i nama i njima, kaže.

U umaškom Domu zdravlja i na hitnoj jedva ih čekaju.

– Mi imamo 40 tisuća pacijenata koje pokrivamo, ljeti taj broj naraste i preko 200.000 stanovnika, tu imamo veliki problem. Jesmo dva tima i imamo nadstandard i preko zime se uspijemo pokriti, ali preko vikenda često se zna dogoditi da su dva tima vani, ističe Benjamin Osmančević, mag. sestrinstva, s Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ, Umag

A ambulante, pritom, pune pacijenata. Rješenje su i turističke ambulante. Stoga su i dosad u Umag privlačili zdravstvene djelatnike subvencioniranim stanarinama, edukacijama za djelatnike, ali i novim vozilima vrijednima 180 tisuća eura te najmodernijom opremom.

– Ovo je naš radni prostor, naš ured, tu imamo svu opremu, defibrilator, prijenosni ventilator za pacijente koji ne mogu sami disati, pokazuje nam Osmančević.

A da bi prodisao javni sektor, kao deficitarna zanimanja u Umagu obuhvaćeni su studij medicine i sestrinstva, ali i nastavnički smjer informatike, matematike, biologije te učiteljski studij. Za njih je Grad predvidio stipendije od 3500 eura. 

– Ne mogu reći kako je stipendija jedini razlog zašto bih nastavila živjeti u Umagu, ali me zasigurno motivira da ostanem pri svojoj odluci, kaže Lana Primožić, studentica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Stipendisti mogu biti iz Umaga, ali i Osijeka, Dubrovnika, Vukovara, primjerice. 

– On će svoj studij završiti u svome gradu gdje je rođen ili gdje studira, i nakon toga mi garantiramo i posao, imamo intenciju da sufinanciramo i stanovanje, a onda da i kroz POS riješi svoje stambeno pitanje, kaže gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Za tu je demografsku mjeru Umag ove godine predvidio stotinjak tisuća eura proračunskog novca.  

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?