Zaposlenica bolnice uzela 100.000 kuna od 60 teško bolesnih pacijenata

Zaposlenica kliničke bolnice u Zagrebu Marina (61) proglašena je krivom i osuđena jer je od pacijenata uzela i zadržala gotovo 100.000 kuna.

Prema presudi koja je donesena ovih dana, zaposlenica bolnice je između 2010. i 2017. godine od ukupno 60 nepokretnih i teško bolesnih pacijenata na prijevaru uzimala “polog za bolničko liječenje ili bolničku participaciju”.

“Pacijente je tražila da joj predaju novac u gotovini te im neistinito predočavala da će taj novac uplatiti na blagajnu kliničke bolnice. Novac je potom zadržala za vlastitu korist ili je dio uplatila na blagajnu bolnice na ime njihove participacije, a dio zadržala za sebe”, navodi se u presudi, prenosi danica.hr.

Kad su pacijenti nakon otpusta iz bolnice primili opomene od KBC-a za neplaćenu participaciju, u cilju da prikrije nepripadno pribavljanje novca, neistinito im predočavala da se radi o pogrešci u sustavu ili je naknadno klinici uplaćivala iznose.

Sinovo zdravlje
Tim zloporabama Marina je od pacijenata ukupno primila oko 97.000 kuna, nakon čega je od tog iznosa na traženje pacijenata koji su primili račune i opomene vratila 15.400 kuna, a u blagajnu KBC-a uplatila 10.200 kuna. Time je KBC oštetila za 47.100 kuna, a pacijente za 24.100 kuna.

Marina je tijekom suđenja u cijelosti priznala sve što joj se stavljalo na teret i rekla kako se iskreno kaje zbog počinjenog. Rekla je kako je to učinila zbog svojeg i sinova zdravstvenog stanja koje je bilo teško, a liječenje je dugo trajalo i financijski je iscrpilo.

“Ja sam samohrana majka i nemam nikakvih drugih prihoda niti imovine, a svakoj majci je zdravlje njenog djeteta najvažnije. Pomoć od Ministarstva zdravstva kojem sam se obratila nisam dobila, pa sam napravila to što sam napravila jer mi je novac trebao.

Iako sam svjesna da sve to nije opravdanje za moje nezakonite postupke, imala sam potrebu ovom sudu reći iz kojih razloga sam sve ovo napravila”, naglasila je Marina na ročištu na kojem iznijela svoju obranu.

Osuđena je na godinu dana uvjetnog zatvora te obvezu da pacijentima i KBC-u vrati sav novac koji je nepripadno zadržala za sebe. Marina je danas u mirovini i prima oko 3000 kuna mjesečno, pa nije poznato kako će to učiniti. Presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?