Zasad trojica Vatrenih u Guardianovom izboru 100 najboljih

Britanski Guardian objavio je popis od 100 najboljih nogometaša svijeta 2022. godine. Točnije, zasad 90 najboljih, nedostaju još desetorica na vrhu, no i među dosad poznatima su trojica hrvatskih igrača, hrt.hr.

Najbolje je zasad plasiran Joško Gvardiol, koji je na 31. mjestu, na 68. stepenici je Marcelo Brozović, a 71. je Dominik Livaković.

– Gvardiol je jasno bio najbolji branič Svjetskog prvenstva i velik dio iznenađujućeg hrvatskog uspjeha. Dalićeva momčad poznata je po iskustvu, no mladi stoper, koji ovog tjedna slavi 21. rođendan, pokazao je da Hrvatska ima svijetlu budućnost. Izniče nova generacija jakih mladih stopera, predvođena Gvardiolom. On je čovjek za sve, jak i sabran na lopti u obrambenoj trojci ili četvorci, a kompetentan je i kao lijevo krilo. Pridošlica na ovoj listi, no na njoj će sigurno boraviti dugo vremena, piše Guardian u objašnjenju Gvardiolova izbora.

Marcelo Brozović je na 68. poziciji, a Guardian ističe njegovu neumornu trku:

– Ako želite jedan statistički pokazatelj koji će sažeti Marcela Brozovića, došao je na kraju hrvatskog remija s Japanom u Kataru. Pokazao je da je pretrčao 16,7 kilometara, više od bilo kog nogometaša na svjetskim prvenstvima! Prethodni rekorder? Brozović, koji je pretrčao 16,3 km u polufinalu SP-a 2018. protiv Engleske. Njegov neumorni rad bio je ključni faktor na hrvatskom putu do trećeg mjesta na SP-u te u domaćim uspjesima Intera.

Dominik Livaković je na 71. mjestu.

– Malo tko bi uoči Svjetskog prvenstva izabrao Livakovića kao potencijalnog hrvatskog junaka. Imao je teške trenutke nakon Eura, borio se s formom i ozljedom, Dalić ga je ispustio iz momčadi u važnim kvalifikacijskim utakmicama. Ponude za njega nisu dolazile, što mu je loše utjecalo na samopouzdanje, no u Kataru je bio najbolja verzija sebe, skupio je 25 obrana, više od svih vratara na turniru, te je nosio Hrvatsku do polufinala. Posebno je impresivan bio prilikom jedanaesteraca protiv Japana, kao i s 11 obrana u četvrtfinalu s Brazilom, objašnjava Guardian.

Nakon dugo vremena Cristiano Ronaldo je izvan “top 10”, nalazi se na 51. poziciji.

– Sve dobre stvari dođu kraju, a ovo je godina u kojoj je Ronaldo ispao iz kruga 10-orice najboljih, kaže Guardian.

S nestrpljenjem očekujemo objavu najbolje desetorice, s pravom u tom dijelu popisa očekujemo Luku Modrića, pitanje je samo na kojoj poziciji.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?