Asteroid veličine kombija noćas projurio vrlo blizu Zemlje

Asteroid veličine kombija proletio je iznad južnog dijela Južne Amerike malo prije 1.30 sati po srednjoeuropskom vremenu i to je bio jedan od najbližih susreta Zemlje s nebeskim tijelom ikada zabilježenih, javlja BBC, prenosi hrt.hr.

Nebesko tijelo naziva 2023 BU u petak je u 01:27 sati po srednjoeuropskom vremenu došlo do svoje najbliže točke Zemlji. Projurilo je pored južnog dijela Južne Amerike, na visini od samo 3600 kilometara.

To pokazuje kako još uvijek postoje asteroidi značajne veličine koji vrebaju blizu Zemlje i koje tek treba otkriti.

Ovaj asteroid otkrio je tek prošlog vikenda astronom amater Genadij Borisov u zvjezdarnici Margo na Krimu.

Naknadna promatranja dala su podatke o veličini 2023 BU i, što je ključno, njegovoj orbiti.

Zbog toga su astronomi mogli biti toliko uvjereni da će promašiti Zemlju, iako je došao unutar luka koji zauzimaju svjetski telekomunikacijski sateliti, koji se nalaze 36.000 km iznad nas.

Čak i da je 2023 BU bio na putu izravnog sudara, teško bi napravio veliku štetu. S procijenjenom promjerom do 8,5 metara vjerojatno bi se raspao visoko u atmosferi. Međutim, to bi proizvelo spektakularnu vatrenu kuglu.

Za usporedbu, poznati meteor koji je ušao u Zemljinu atmosferu iznad južne Rusije 2013. i eksplodirao iznad Čeljabinska bio je promjera 18 metara. Proizveo je udarni val koji je razbio prozore na tlu.

Znanstvenici iz američke svemirske agencije NASA-ea kažu da je orbita 2023 BU oko Sunca izmijenjena nakon što je proletio pored Zemlje. Gravitacija našeg planeta povukla ga je i prilagodila mu putanju kroz svemir.

U tijeku su veliki napori da se otkriju puno veći asteroidi koji bi doista mogli napraviti štetu ako udare u Zemlju.

NASA je u listopadu prošle godine udarom sonde po prvi put uspjela promijeniti smjer kretanja asteroida, što je bio prvi pokušaj čovječanstva da postavi obranu planeta. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?