Najstarija žena na svijetu aktivna na Twitteru: Jako sam stara, ali nisam idiot

Španjolka Maria Branyas Morera, rođena u Sjedinjenim Američkim Državama, proglašena je najstarijom osobom na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, nakon smrti francuske časne sestre André ranije ovog mjeseca u dobi od 118 godina.

Morera je posljednje 22 godine provela u staračkom domu u Kataloniji, u Španjolskoj, no rođena je prije gotovo 116 godina tisuće kilometara dalje, u San Franciscu, piše pogled.ba.

Njezino rođenje 4. marta 1907. dogodilo se manje od četiri godine nakon što su braća Wright lansirala prvi let ikada na motorni pogon i dvije godine prije nego što je uopće počela gradnja nesretnog Titanica.

Preživjela je strahote dva svjetska rata, građanskog rata i dvije globalne pandemije.

Iako je samo nekoliko tjedana dijeli od njezina 116. rođendana, Morera čak koristi Twitter – uz malu pomoć svoje kćeri – za komunikaciju sa svojim pratiteljima.

“Stara sam, jako stara, ali nisam idiot”, piše njezina biografija na Twitteru.

Morera je rođena godinu dana nakon što su njezini roditelji emigrirali u SAD. Osam godina kasnije, obitelj se vratila, ali nažalost uz posljedice.

Morerin otac umro je od plućne tuberkuloze pred kraj transatlantskog putovanja, dok je ona trajno izgubila sluh na jedno uho nakon pada.

Stigli su u Barcelonu tokom Prvog svjetskog rata, a Morerin život također je obuhvatio Španjolski građanski rat i Drugi svjetski rat.

Vjeruje se da je među najstarijim ljudima koji su se oporavili od Covida-19, jer je bila pozitivna na virus u svibnju 2020.

U nizu tweetova na katalonskom u subotu, Morera, koja ima troje djece, 11 unučadi i 13 praunučadi, rekla je da je “iznenađena i zahvalna” na interesu koji je izazvao njezin novi status, ali da je posljednjih nekoliko dana bilo ” stresno” i više ne bi davala intervjue.

“Trebam mir i spokoj”, napisala je na Twitteru, i dodala kako ne želi da se promijeni život koji živi uz osoblje koje brine o njoj.

Na Twitteru često dijeli životne mudrosti, pa je tako na prvi dan 2023. poslala jedinstvenu poruku:

“Život ni za koga nije vječan… U mojim godinama nova godina je dar, skromna proslava, nova avantura, lijepo putovanje, trenutak sreće. Uživajmo u životu zajedno“.

Kada su se vijesti o Morerinom rekordu prvi put pojavile, Residència Santa María del Tura izdala je izjavu za Guinessovu knjigu rekorda u kojoj se navodi:

“Kako bismo proslavili ovaj vrlo poseban događaj, sljedećih ćemo dana organizirati malu proslavu iza zatvorenih vrata u rezidenciji”.

Titula najstarije osobe ikada zabilježene pripada Jeanne Louise Calment. Rođena 21. februara 1875., život joj je trajao 122 godine i 164 dana, navodi se.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?