Rusija i Bjelorusija pozvane na Azijske igre

Olimpijsko vijeće Azije (OCA) ponudilo je ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje na Azijskim igrama, što je prvi korak prema njihovom natjecanju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., piše hrt.hr.

– OCA vjeruje u ujedinjujuću snagu sporta i da bi se svi sportaši, bez obzira na nacionalnost ili putovnicu koju posjeduju, trebali moći natjecati u sportskim natjecanjima, stoji u priopćenju OCA-e.

– OCA je ponudio ruskim i bjeloruskim sportašima koji ispunjavaju uvjete priliku sudjelovati na natjecanjima u Aziji, uključujući Azijske igre, dodaje se.

Azijske igre su kvalifikacije za Olimpijske igre i taj bi potez mogao pomoći sportašima iz dviju zemalja da izbore vizu za Parizu 2024. Kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu u nekim su sportovima već počele, a tijekom godine održavaju se i mnoge druge.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je u svom priopćenju rekao da “pozdravlja i cijeni ponudu Olimpijskog vijeća Azije da se ruskim i bjeloruskim sportašima omogući pristup azijskim natjecanjima”.

– Niti jedan sportaš ne smije biti spriječen natjecati se samo zbog svoje putovnice,” poručili su iz MOO-a, dodavši kako “bi trebalo dodatno istražiti put za povratak sportaša iz dviju zemalja na natjecanja pod strogim uvjetima.

Oglasila se i gradonačelnica Pariza, 63-godišnja Anne Hidalgo, koja je izjavila kako želi vidjeti ruske sportaše na Olimpijskim igrama tijekom 2024. godine, ali pod neutralnom zastavom.

Spremnost olimpijskih čelnika da uključe Rusiju i njezinog vojnog saveznika Bjelorusiju vjerojatno će u Kijevu biti dočekana s bijesom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se osvrnuo na to pitanje u utorak nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

– Posebno sam naglasio da sportašima iz Rusije ne bi trebalo biti mjesta na Olimpijskim igrama u Parizu, napisao je Zelenski na svom Telegramu o razgovoru s Macronom.

Zelenski se i u razgovoru s predsjednikom MOO-a Thomasom Bachom u prosincu, usprotivio ideji da ruski sportaši sudjeluju pod bilo kakvom neutralnom zastavom na Ljetnim igrama 2024.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?