Na Buni nastavljena tradicija slavljenja blagdana sv. Vinka zaštitnika vinogradara

Već tradicionalno zadnju subotu u siječnju bunski vinogradari proslavili su dan sv. Vinka, te tako već trinaestu godinu na jedan duhovit, šaljiv i zabavan način započinju novu vinogradarsku godinu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Blagdan sv. Vinka se slavi 22. siječnja i smatra se zaštitnikom vinogradara, jedinstven i važan je to vinogradarski blagdan koji označava početak nove vinogradarske godine, kao što je Martinje proslava završetka te godine.

Razdoblje je to kada počinje novi ciklus radova koji u vinogradima koji započinju rezidbom trsa.

Domaćin je Udruga malih vinogradara i vinara Buna i obred rezidbe je obavljen u vinogradu člana udruge, Leonarda Topića, u nadi na ćemo u budućnosti nastaviti prijenos domaćinstva na nekog novog domaćina kao što smo to činili do sada.

Po starom običaju orezano je nekoliko grančica s trsa, a orezani trs je potom „vinski biskup“ (član udruge vinara i vinogradara) obredno poškropio – “krstio” starim vinom, uz šaljive dosjetke o domaćinu i ostalim vinogradarima.

Izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom, a sve je popraćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva.
Za ugodan ambijent uz tradicionalnu glazbu pobrinuli su se KUD Složni Bećari i harmonikaš Davor Lalić.

Udruga malih vinogradara i vinara Buna smatra kako je bitno očuvati tradiciju održavanja kulturne manifestacije „Vincekovo Buna“ u nadi da ćemo se uskoro susresti u nekim povoljnijim uvjetima i proveseliti uz veliku pučku veselicu, koja podrazumijeva dobra jela i pića, te ugodno druženje uz lijepu glazbu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?