Softić: Čovićeva “bošnjačka reprezentacija” i Dodikovi “muslimani iz Sarajeva” imaju samo jednog Bošnjaka u Domu naroda BiH

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić kazao je da je izborom izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine evidentno da će “politička grupacija koja se odaziva na Čovićevo ‘bošnjačka reprezentacija’ i Dodikovo ‘muslimani iz Sarajeva’ imati samo jednog od pet izaslanika u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

– Time je ispunjena najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će „blok Srbi-Hrvati odlučivati tko će u vlast, a ne ‘muslimani’“. Stranke Trojke su svjesno pristale na takav ponižavajući pristup samo da bi njihovi čelnici zasjeli u ministarske fotelje. O karakteru te vlasti i izbornom legitimitetu Trojke najbolje govori činjenica da imaju samo jednog izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, priopćio je Softić.

Dodao je da je predlaganjem kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH još jednom potvrđeno i da Trojka i njihovi partneri ne samo da nemaju većinu ni u jednom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH nego nemaju dovoljno ruku da uopće predlože kandidate.

– To znači da njihov adut u procesu formiranja vlasti nije izborni rezultat već isključivo spremnost na ustupke HDZ-u i SNSD-u, te da cijenu ministarskih fotelja čelnika stranaka Trojke plaćaju trgovinom interesima države Bosne i Hercegovine i njenih građana – dodao je Softić.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?