Više novca za tunel Hranjen nego za sve institucije kojima rukovodi HDZ BiH

Iako je jučer oporba u Zastupničkom domu FBiH poštovala da je HDZ BiH sustavno koristio amandmane kako bi većinskim hrvatskim zajednicama i institucijama na čijem čelu su kadrovi HDZ-a dobili novac, brojke govore suprotno. Tek oko 12 milijuna KM preraspodijeljenog novca ide u Kiseljak, i to za sportsku dvoranu u Mostaru, Kliniku za dječje bolesti KBC-a u Mostaru, Tomislavgradsku zaobilaznicu i Akademiju znanosti, dok samo 20 milijuna ide u tunel Hranjen.

Novac je raspoređen na više stavki, od rekonstrukcije zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i zgrade Staklene banke u Mostaru, od novca namijenjenog kupnji protupožarnih zrakoplova, od Željeznica FBiH, novca namijenjenog arbitražnom sporu INA Mola. , sredstva za popis poljoprivrednika i nabavku cjepiva protiv koronavirusa.

Novac namijenjen obnovi zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i Staklene banke u Mostaru, 30 milijuna, raspoređen je na 15-ak stavki. Najviše je otišlo poduzeću Zrak – 7 milijuna KM. Zatim 4,6 milijuna za ceste, pa četiri milijuna nižim razinama vlasti. Od ovog novca tri milijuna će ići Cazinu za bazen, a Sarajevu 1,5 milijuna KM za bazen. 700.000 za sportsku dvoranu u Bosanskoj Krupi, 500.000 za obilaznicu u Tomislavgradu, 600.000 za sanaciju potresa u Stocu. Od tog novca za obnovu dvorca u Ostrožcu bit će izdvojeno 2,5 milijuna.

Izdvojeno je i 30 milijuna za zrakoplove. Najviše tog novca otići će u tunel Hranjen – 17 milijuna, osim toga za njega će se izdvojiti tri milijuna iz novca za cjepiva protiv covida.

Po dva milijuna zrakoplova bit će izdvojeno za Sportsku dvoranu u Mostaru, Školu u Novom Travniku i Dom zdravlja u Kiseljaku. Sedam milijuna bit će izdvojeno i za izgradnju Klinike za dječje bolesti u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru.

Za projekt brze ceste Sarajevo Tuzla bit će izdvojeno 4,5 milijuna KM, za trg u Goraždu 300 tisuća KM, za vodovod u Gradačcu 500 tisuća KM, Jelah 300 tisuća KM, dvoranu 500 tisuća KM, KC Tuzla 500 tisuća za ortopedska dvorana, 700 tisuća KM za Maglaj za rekonstrukciju ulice Srebreniček žrtava, Zavidovići za park prirode 500 tisuća, dva milijuna namijenjeno je za zračne luke Sarajevo i Tuzla, za izgradnju kolektora u Bihaću 2,8 milijuna KM. Bazen u Gračanici pola miliona, ambulanta u Zenici milion, bazen Zenica 4 miliona. Velika Kladuša dobit će 200 tisuća.

Jedna od većih stavki je 12,8 milijuna za nabavu udžbenika. O ovom proračunu danas će se izjasniti i Dom naroda FBiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?