Sezona gripe na vrhuncu

Sezona gripe u Hrvatskoj je na vrhuncu i trajat će još neko vrijeme. Od posljedica gripe do sada je preminulo petero ljudi, trenutačno je u zemlji više od 15 tisuća oboljelih, i to većinom djece. Najviše ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gradu Zagrebu, Koprivničko-križevačkoj, Brodsko-posavskoj te Osječko-baranjskoj županiji. Za cijepljenje, kažu doktori, još nije kasno, piše hrt.hr.

Oboljelih je sve više, simptomi dobro poznati.

– Vrućica, bolovi u mišićima, opće loše stanje i glavobolja. Negdje od trećeg dana bolesti krenu i respiratorni simptomi, prvenstveno suhi kašalj i hunjavica, rekla je Mirela Pavičić Ivelja, predstojnica Klinike za infektologiju, KBC Split.

Pune se hitni prijemi, ali i bolnički odjeli.

 – U hitnom prijemu Klinike za infektologiju, otprilike jedna četvrtina pregleda se odnosi na one koji su oboljeli od gripe. Isto takav je omjer u ukupnom broju hospitaliziranih. Moram napomenuti da dio bolesnika koji su oboljeli od gripe, leži i na drugim odjelima, ako prevladava neka druga klinička slika, rekla je Pavičić Ivelja.

Među oboljelima najviše je djece predškolske i školske dobi, gripa nije poštedjela ni 904 bebe mlađe od godinu dana. 

– Problem je kod njih često visoki febrilitet pa neadekvatan unos tekućine, poteškoće hranjenja, teško skidanje temperature, a i kod njih mogu nastupiti komplikacije. Jučer smo imali oko 70-ak pregleda u našoj ambulanti. Trenutno boravi na klinici oko 35 djece, od kojih je polovica smještena na odjelu pulmoalergologije, istaknula je Maja Vugrinec Mamić, pedijatrica, Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Najgore nas, kažu stručnjaci, tek očekuje.

– Sada smo na jednoj uzlaznoj putanji. Još ne očekujemo tako skoro vrhunac, možda za dva do tri tjedna će biti vrhunac gripe. Može se i dalje cijepiti, do sad je oko 350.000 osoba cijepljeno, cjepiva dovoljno ima. Možete se javiti ili na cijepne punktove ili kod liječnika obiteljske medicine, rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja, HZJZ.

Prevencija je ključna. Gripa je smrtonosna, bitku s tom bolešću i komplikacijama izgubilo je petero građana.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?