Medvedev: Zbog američkog oružja cijela će Ukrajina gorjeti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi Ukrajina već ove godine mogla početi s pregovorima o ulasku u Europsku uniju. No Rusija intenzivira napade na istoku Ukrajine, a službeni Kijev još radi na prikupljanju naoružanja za koje tvrdi da će u protuofenzivi tijekom godine omogućiti oslobađanje većine okupiranih teritorija, piše hrt.hr.

Pregled događaja na ratištu pogledajte u prilogu Tamare Marković:

Razvoj događaja pratite iz minute u minutu:

Izvješće WHO-a o humanitarnoj krizi u Ukrajini izazvalo spor između SAD-a i Rusije

18:53

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila je izvješće o humanitarnoj krizi o Ukrajini koje je izazvalo spor između SAD-a i Rusije, pri čemu je Moskva poručila da je riječ o politički motiviranom izvješću, dok je Washington pozvao na brzo ažuriranje izvješća.

Izvješće čelnika WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa predstavljeno je izvršnom odboru organizacije u kojem sjede i Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Izvješće pokriva prvih devet mjeseci 2022., a situacija u Ukrajini koju je Rusija napala 24. veljače, navedena je među osam akutnih globalnih zdravstvenih kriza.

U izvješću je dokumentirano više od 14.000 civilnih žrtava. Navodi se da je humanitarna pomoć potrebna za 17,7 milijuna ljudi, dok je 7,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica raseljeno diljem Europe.

Od 471 napada teškim oružjem na zdravstvene ustanove diljem svijeta, 448 otpada na Ukrajinu, stoji u izvješću WHO-a.

Predstavnik Rusije u odboru WHO-a poručio je da je izvješće politizirano i jednostrano s neutemeljenim optužbama.

Medvedev: Zbog više američkog oružja cijela će Ukrajina gorjeti

12:48

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će isporuka naprednijeg američkog oružja Ukrajini samo izazvati dodatne udare Rusije, a mogla bi i aktivirati rusku nuklearnu doktrinu.

– Gorjet će cijela Ukrajina koja ostaje pod vlašću Kijeva, izjavio je Medvedev u pisanom intervjuu s novinarkom Nadanom Fridrikhson.

Fridrikhson je upitala Medvedeva, koji je kao zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti postao jedan od najistaknutijih “jastrebova” nakon ruske invazije na Ukrajinu, bi li uporaba oružja većeg dometa mogla natjerati Rusiju na pregovore s Kijevom.

– Rezultat će biti upravo suprotan, odgovorio je Medvedev u intervjuu koji je Fridrikhson objavila na svojem kanalu na Telegramu.

– Samo moralne nakaze, kojih ima dovoljno i u Bijeloj kući i na Kapitolu, mogu to tvrditi, dodao je.

Pentagon je u petak priopćio da je nova raketa dvostruko većeg dometa od dosadašnjih u paketu američke vojne pomoći Ukrajini vrijednom 2,175 milijardi dolara.

Upitan što bi se moglo dogoditi ako Ukrajina iskoristi oružje koje je obećao Washington za napad na Krim, koji je Rusija zauzela 2014., ili za udare duboko u Rusiji, Medvedev je kazao da je Putin jasno adresirao to pitanje.

– Ne postavljamo si nikakva ograničenja i, ovisno o prirodi prijetnji, spremni smo iskoristiti sve vrste oružja. U skladu s našim doktrinarnim dokumentima, uključujući osnove nuklearnog odvraćanja, rekao je.

– Uvjeravam vas da će odgovor biti brz, čvrst i uvjerljiv, dodao je.

Ruska nuklearna doktrina dopušta nuklearni udar nakon “agresije na Rusku Federaciju konvencionalnim oružjem kada je ugroženo samo postojanje države”.

Portugal će poslati tenkove Leopard Ukrajini

12:41

– Portugal će poslati tenkove Leopard 2 Ukrajini, rekao je u subotu premijer Antonio Costa, ne precizirajući koliko.

Costa je dodao da je Portugal u pregovorima s Njemačkom za nabavu dijelova potrebnih za popravak određenog broja neispravnih tenkova Leopard koji se nalaze u portugalskom inventaru oružja.

– Trenutačno radimo na tome da možemo isporučiti neke od naših tenkova, rekao je Costa novinskoj agenciji Lusa tijekom putovanja u Srednjoafričku Republiku.

– Znam koliko će tenkova biti (poslano u Ukrajinu), ali to će biti objavljeno u odgovarajuće vrijeme, dodao je.

Admiral António Silva Ribeiro, zapovjednik portugalskih oružanih snaga, rekao je prošli mjesec da Portugal ima 37 tenkova Leopard 2, ali su lokalni mediji naširoko izvješćivali da je većina neispravna.

– Portugal radi s Njemačkom na nabavi dijelova potrebnih za popravak tenkova koji nisu operativni, rekao je Costa, dodajući kako se nada da će ih isporučiti Ukrajini do kraja ožujka.

Ministarstvo obrane priopćilo je da neće komentirati “operabilnost oružja i sustava opreme” iz sigurnosnih razloga.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je ovaj tjedan da će zemlja primiti između 120 i 140 zapadnih tenkova u “prvom valu” isporuka od koalicije 12 zemalja.

Kijev je dobio obećanja Zapada da će isporučiti glavne borbene tenkove kako bi se obranio od ruske invazije punog opsega, a Moskva ulaže goleme napore da postigne postupni napredak u istočnoj Ukrajini.

Kijev i dalje inzistira na obrani Bahmuta

09:57

Nakon dogovora o slanju tenkova, ukrajinski državni vrh preusmjerava se na iduću komponentu planirane oslobodilačke ofenzive: rakete daljeg dometa. U više analiza vojnog stanja i planova predviđa se vrlo teška godina i golemi ljudski gubitci na obje strane. Službeni Kijev tvrdi da će, ako dobije oružje koje traži, privesti kraju rat već ove godine i spriječiti stvaranje zamrznutog sukoba koji bi onemogućio oslobađanje i razvoj Ukrajine. SAD je objavio slanje Ukrajini novog paketa koji stoji 2,2 milijarde dolara. U njemu su i GLSDB bombe malog promjera s dometom do 150 kilometara.

– Meni se čini, a to je i procjena CIA-e, da će idućih šest mjeseci biti kritično. Mislim da Putin u ovom trenutku računa da može postići da vrijeme radi za njega. Računa na to da može izmožditi Ukrajince, a da će se za to vrijeme u Europi pojaviti politički zamor, rekao je William Burns, šef američke obavještajne službe CIA-e.

Rusija posljednjih dana jača pritisak na ratištima na istoku Ukrajine. Iako službeni Kijev i dalje inzistira na obrani manjeg grada Bahmuta, njegovo postupno opkoljavanje navodi dio vojnih analitičara na procjenu da će ga ukrajinska vojska teško moći održati još dulje od nekoliko tjedana. Bio bi to najveći osvajački uspjeh ruske vojske još od ljeta i niza poraza i povlačenja. Jedno od otvorenih pitanja je ima li ruska vojska u ovom trenutku snage za nešto više od osvajanja grada od 70 tisuća stanovnika.

– Nama u CIA-i čini se da će na ratištu u idućih šest mjeseci biti ključno kazniti Putinovu oholost i jasno mu dati do znanja da ne samo da neće moći dalje napredovati u Ukrajini, nego sa svakim idućim mjesecom sve više riskira izgubiti teritorij koji je dosad ilegalno oduzeo Ukrajini, rekao je Burns.

Paralelno službeni Kijev radi na reformama, nadajući se da bi već ove godine mogao otvoriti pregovore o članstvu Ukrajine u Europskoj uniji. Rezultate je, s obzirom na ratne okolnosti, javno pohvalila čelnica Komisije Von der Leyen.

– Već sada razgovaramo kao dio europske zajednice. Sada radimo na tome da to i pravno uredimo. Postoji shvaćanje da je s pregovorima o članstvu Ukrajine u Europskoj uniji moguće početi ove godine. Partneri također razumiju da ove godine, kao i prošle, moramo konstantno jačati obranu naše države i pritisak na Rusiju, pogotovo u pogledu sankcija.

Europska komisija u proljeće će predati državama članicama Unije izvještaj o tijeku ukrajinskih reformi. Zatim se oko eventualnog otvaranja pretpristupnih pregovora mora složiti svih 27 članica.

Kina: Uzajamno povjerenje s Rusijom se produbljuje

09:05

Kina je u subotu priopćila da se uzajamno političko povjerenje s Rusijom nastavlja produbljivati, nakon što je zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu posjetio zemlju ovaj tjedan i sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?