Specijalni tim spasilaca iz FBiH otišao za Tursku

Federalni premijer Fadil Novalić i veleposlanik Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin ispratili su jučer prvi tim od 25 pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina s potrebnom opremom i dva potražna psa, koji su krenuli iz Sarajeva u područja pogođena jučerašnjim katastrofalnim potresima u Republici Turskoj.

Podsjetimo, Vlada FBiH jučer je održala hitnu telefonsku sjednicu i zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizira upućivanje pomoći.

Organizirano je upućivanje tri tima od ukupno 86 spasilaca iz Federacije BiH.

Novalić je rekao da ovo nije samo ljudska posada, nego da ide i kompletna oprema koja je značajna.

– Organizacija AFAD zadužena za raspored našeg osoblja dole kako bi dali što veći učinak. Ujutro ide druga grupa, idu i specijalno obučeni psi, avionom, rekao je Novalić.

Najavio je i da sutra vozilima idu i 44 člana Gorske službe spašavanja s kompletnom opremom.

– Mi stojimo na raspolaganju turskoj strani i sve što radimo, radimo u organizaciji s Veleposlanstvom Turske kako bi učinak bio što veći, rekao je Novalić.

Kazao je i da pripremaju i liječničke ekipe sa svime što treba, a na pitanje bi li bilo lakše da je stigla odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja se čekala, odgovorio je da je ovo jedna plemenita misija i da bilo kakva natezanja nisu dobrodošla ovog momenta.

Konaković: Sutra ili u četvrtak odluka o novčanoj pomoći Turskoj

– Vijeće ministara će sutra ili u četvrtak donijeti odluku o novčanoj pomoći iz sredstava tekuće rezerve. Apeliram na kolege da ne koriste ovu temu u političke svrhe i da se upoznaju ili podsjete na ustavne nadležnosti državne razine i drugih razina vlasti. Tužni smo zbog nesreće koja je pogodila spomenuta područja, ali i pored toga naše redovite aktivnosti moraju teći dalje – naveo je Konaković.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?