Zbogom treneru svih trenera

Nogometni i sportski svijet, cjelokupna javnost opraštaju se od jedinstvenog i neponovljivog Miroslava Ćire Blaževića. Legendarni trener, izbornik brončane nogometne generacije “Vatrenih” iz Francuske i osvajač prve medalje u tom sportu za našu zemlju od osamostaljenja preminuo je u 88. godini nakon duge i teške bolesti. Bit će pokopan u srijedu u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju, piše hrt.hr.

Bronca. 1998. Francuska. Debi za malenu Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Povijesni uspjeh.

– Jako smo ponosni na ovu tako značajnu pobjedu. Tim više što je ona postignuta u najtežim uvjetima, s možda i najjačom ekipom na svijetu. Mi smo dokazali da smo nogometna velesila i da ubuduće će nas svi respektirati tako kako zaslužuje ovaj veliki rezultat, mi smo treći u svijetu, govorio je Ćiro 1998. godine.

Svi će uvijek znati tko je trener svih trenera. Miroslav Ćiro Blažević rođen je u Travniku 10. veljače 1935. Nakon kratke nogometne karijere, za koju će i sam reći da je bila prosječna, posvetio se trenerskom poslu. Godine 1982. vodio je Dinamo u nezaboravnom “plavom proljeću” te uz igračke legende ZajecaKranjčaraMlinarićaDeverića i društvo osvojio naslov prvaka bivše države, a godinu poslije podignuo je i pokal pobjednika Kupa.

Sportski komentator HRT-a Božo Sušec upitao ga je 1982. godine je li dobro što je jedan prvoligaški trener već na rubu jednog mita.

– Čujte, to ne samo da nije dobro, to je čak opasno, odgovorio mu je Ćiro.

– Ja sam mijenjao mentalitete. I stvarno sam imao uspjeha da sam od ovce pravio vuka. I onda, normalno, kako to nije pojedinačan sport, ja sam znao vrlo često upozoravati na istinu da mi moramo bit vukovi, a snaga vukova je u čoporu, govorio je legendarni trener.

Ćiro je bio vječna inspiracija svim naraštajima trenera, pa tako i najuspješnijem, srebrnom i brončanom izborniku Zlatku Daliću.

– Ja bih ovu pobjedu poklonio jednom čovjeku koji je ovo počeo, koji je začeo sve skupa ovo, a to je Ćiro Blažević. Šefe, ovo je za vas, ovo je vaša medalja i ja mogu osvojiti pet medalja, ali vi ste uvijek trener svih trenera, rekao je Dalić.

Posljednji javni nastup legendarnog Ćire bio je u prosincu prošle godine u Zagrebu kada je primio nagradu “Vladimir Beara”. I s 87 godina, u borbi s teškom bolešću, ostao je vedra duha i – uvijek svoj.

Zbogom, poštovani gospodine Ćiro. Zbogom treneru svih trenera. Zbogom legendi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?