Afera “Asim”: Sarajlić i ostali oslobođeni optužbi

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je izrečena presuda Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću nakon suđenja koje je trajalo više od pola godine.

Prvostupanjskom presudom oslobođeni su Sarajlić, Delalić i Šehović.

Podsjetimo, oni su se teretili da su, od 20. do 25. veljače 2020., prije izbora predsjednika Županijskog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od izaslanika izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem.

Stranački utjecaj

Sarajlić i Delalić su, prema optužnici, obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasovao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

U kolovozu 2022., sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je otvorila glavni pretres u predmetu u kojem su navedeni optuženi za kazneno djelo “Davanje dara i drugih oblika koristi”.

U tom razdoblju, prvooptuženi Asim Sarajlić je bio predsjednik kadrovskog povjerenstva SDA i član Predsjedništva SDA, kao i izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH.

Američka crna lista

Podsjetimo, Sarajlić se nalazi na američkoj crnoj listi, nakon što mu je Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) u travnju prošle godine uveo sankcije.

On je prije toga bio predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Bih nakon čega je podnio ostavku na ovu poziciju.

Sarajlić se krajem svibnja prošle godine pred sudom izjasnio da se ne osjeća krivim za ono što ga tereti optužnica – davanje dara i drugih oblika koristi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?