Čović: Gospodin iz SDA evidentno blokira imenovanje rukovodstva FBiH, danas će to biti završeno

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović susreo se danas u Mostaru s ministrom gospodarstva Republike Hrvatske Davorom Filipovićem. Na konferenciji za novinare komentirao je i zastoj u formiranju vlasti, odnosno odbijanje SDA-ovog Refika Lende da dođe na sastanak s drugo dvoje izabranih članova rukovodstva FBiH kako bi se dogovorili tko će od njih biti predsjednik, a tko potpredsjednici FBiH. Čović je kazao kako se odmah trebao postići dogovor, da je Lidija Brada predsjednica FBiH i da ima dva potpredsjednika.

– To je bio jedan ritual zadnjih 30 godina. S obzirom da jedan od gospode, predstavnik bošnjačkog naroda, izbjegava sastanke mislim da će oni danas završiti posao i da će predstavnica hrvatskog naroda i predstavnik srpskog naroda usuglasiti da je Bradara predsjednica FBiH, a oni (Lendo i Stojanović) dopredsjednici i da će to uputiti u adekvatnu procedure, kazao je Čović.

Lider HDZ-a je naveo da će biti razvidno da gospodin iz SDA želi blokirati proces što je SDA radila u zadnje četiri godine iako su to željeli ispostaviti fakturu HDZ-u.

– Nadam se da ćemo imati jasnu situaciju s potpisanim dokumentom. Vjerujem da iz ovog tjedna nećemo izaći, a da nemamo predsjednicu FBiH i da idemo dalje u proces odnosno s prijedlogom za mandatara Vlade FBiH. Valjda nećemo pasti pod utjecaj pisama, dovoljno smo izgubili vremena. Predsjednik SDP-a je odgovorio na pismo, ja neću jer je nepristojno i komentirati ga, kazao je Čović osvrćući se na pismo Refika Lende (SDA) koji je pozvao predsjednike SDA, SDP-a i HDZ-a da postignu politički dogovor.

Upitan što će biti ukoliko se Lendo ni danas ne pojavi, Čović je odgovorio da će to značiti da treći put izbjegava sastanak i da onda dvoje treba potpisati i poslati prijedlog u parlamentarnu proceduru i da će Zastupnički dom Parlamenta FBiH odlučiti.

Ponovio je kako visoki predstavnik ne treba donositi nikakve nove odluke u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

– Mislim da je Schmidt uradio ono što je trebao uraditi i ne mislim da treba djelovati po pitaju Ustava FBiH, mislim da imamo sve riješeno – rekao je Čović, ističući da bi cijeli posao, imenovanje rukovodstva, izbor mandatara za sastav nove Vlade FBiH i imena novih ministara trebao biti završen do kraja ovog mjeseca.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?