Dodik: Ako Bećirović i Konaković ovako nastave redefinirat ćemo pozicije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i šefa diplomacije BiH Elmedina Konakovića, “kako u vanjskoj politici BiH pokušavaju nametnuti ono što je narativ Bošnjaka i Sarajeva”.

Dodik je ocijenio da takva politika “ne vodi dobrome”.

“Mislim da ta politika ne vodi dobrome i neće dovesti do toga da imamo kompaktan rad u Vijeću ministara BiH. Ukoliko se tako nastavi, mi ćemo naše pozicije redefinirati o svemu tome”, najavio je predsjednik RS, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, bez obzira na to što je na razini BiH formirano Vijeće ministara, u kojem više nema Stranke demokratske akcije (SDA), nastavlja se “stara praksa”.

“Vidimo da Denis Bećirević (SDP) iz svoje mržnje prema Republici Srpskoj i Srbima, kao i prema Rusiji, pokušava se lažno predstaviti kao onaj koji govori u ime BiH. Naravno da on ne govori u ime BiH, nego muslimana koji su njega izabrali”, kazao je Dodik.

On je dalje rekao da Bećirevića nitko nije pitao u vezi dodjelom ordena RS ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, već da je, kako je naglasio, to bila suverena odluka vlasti Republike Srpske, koje nema nikakve veze s ratom u Ukrajini, već je priznanje za dugogodišnje dobre veze RS s Putinom.

“Mislim da se on (Bećirović) malo preigrao oko svega ovoga i da će veoma brzo doći do raskola u samom Predsjedništvu i u odnosima na razini BiH ukoliko se ovako nastavi”, napisao je Dodik.

Dodik je kazao kako je smatrao da su u komunikaciji s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem riješeni neki problemi u vezi s političkim predstavljanjem.

“Konaković je ministar vanjskih poslova u BiH i u tom pogledu treba predstavljati usuglašenu politiku, a ne politiku koju on misli da treba. Isto kao i Bećirović i on pokušava nametnuti ono što je narativ Sarajeva, muslimana u Sarajevu i muslimana u BiH kao stav BiH”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nemoguće je biti toliko naivan ili bezobrazan, ili jedno ili drugo, i govoriti kako se mora pratiti politika EU i da je on (Konaković) taj koji to provodi, apsolutno zanemarujući da je za svaku odluku o pridruživanju politike EU potrebno donijeti stavove organa BiH.

Podsjetimo, Konaković je rekao da “čudi burna reakcija predstavnika Republike Srpske” na njegovu instrukciju veleposlaniku BiH u UN Svenu Alkalaju o načinu glasanja u UN o rezoluciji kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine, iako za to nije bilo konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

Rekao je da je njegova instrukcija proizašla iz “poštovanja obveza iz kandidatskog statusa BiH da prati vanjsku politiku EU”.

Bećirović je, povodom godišnjice od početka invazije Rusije na Ukrajinu, priopćio da osuđuje politiku predsjednika Rusije Vladimira Putina i da se “BiH zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom solidarizira s ukrajinskim narodom u borbi za slobodu”.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?