Zapadna Hercegovina: Nekorektno je plašiti maturante da neće moći na državnu maturu u Hrvatsku

Nakon što su iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj nedavno prozvali resorno Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa i ministricu Ružicu Mikulić da nisu donijeli službeni kalendar završetka nastavne godine te da se time ugrožavaju i maturanti koji planiraju u Hrvatskoj polagati državnu maturu, stigao je odgovor iz ministarstva.

Kažu da se maturanti ne trebaju brinuti, da je njihovo da uče za državnu maturu, a prozvali su sindikat da šire neistine.

Pročitajte priopćenje:

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke je pripremilo odluke o nadoknadi nastave za učenike osnovnih i srednjih škola zbog štrajka djelatnika škola te je ista upućena na objavu.

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama je u svom priopćenju iznio više neistinitih navoda koji po svemu sudeći nemaju specifične svrhe osim populističkog podizanja nepotrebnih tenzija koje se u normalnom i profesionalnom okružju dogovaraju u komunikaciji na relaciji Ministarstvo – Sindikat. 

Jedan od tih navoda je da Ministarstvo nije predložilo „redefinirani“ plan izvedbe nastavnog plana i programa. Tu su, čini se, zaboravili na svoje isključive obveze, a to je izrada izvedbenih planova na temelju nastavnog plana i programa. Svaki nastavnik zna što je planirao prije početka nastavne godine, dokud je stigao i trebao bi znati što izmijeniti u odnosu na početni izvedbeni plan kako bi učenici dobili ono što im je potrebno za nastavak školovanja.

Činjenica jeste kako je ministrica održala sastanke s ravnateljima škola i koordinatorima za državnu maturu na kojem ih je upoznala s dogovorom s ravnateljem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Republike Hrvatske vezanom za slanje dokumentacije učenika iz naše Županije. Činjenica jeste i da je ministrica održala sastanak s predstavnicima roditelja na kojem su postigli zajednički dogovor. Činjenica jeste kako je Ministarstvo poslalo prijedlog odluke o nadoknadi nastave prema sindikatima i prema školama. Činjenica je da sindikat nije odgovorio na taj dopis i nije dostavio svoje mišljenje do današnjeg dana iako su sindikati tražili da u Kolektivnom ugovoru za djelatnost srednjeg obrazovanja piše kako se Ministarstvo obvezuje tražiti mišljenje sindikata prije izrade propisa te se obvezuje održati konzultacije. Činjenica je i da su predstavnici sindikata napustili sastanak na kojem je ministrica tražila da razgovaraju o mogućnostima nadoknade nastave.

Navodi kako učenici iz Županije Zapadnohercegovačke neće moći pristupiti polaganju državne mature u RH je u najmanju ruku nekorektno prema maturantima, kojima nastavnici trebaju biti podrška i olakšati im tranziciju na viši stupanj obrazovanja, a ne zastrašivati ih neutemeljenim izjavama koje se plasiraju iz nekih osobnih razloga. Ministarstvo, cijelo vrijeme od kad je uvedena državna matura, koordinira s NCVVO kako bi naši učenici imali jednak status kao i učenici iz RH. Svaka godina nosi neke izazove koje smo zajednički rješavali na zadovoljstvo učenika, te će to i ove godine biti slučaj. Školski koordinatori kao i predstavnici roditeljskih vijeća su dobili naputak na koji način će učenici slati dokumentaciju za državnu maturu te ne smatramo kako će to biti problem.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke nema namjeru, niti je ikada imalo, kažnjavati ikoga zbog štrajka. Djelatnici škola su imali pravo na štrajk, roditelji su podržavali ili ne podržavali taj isti štrajk, ali djeca imaju pravo na obrazovanje i to pravo treba biti iznad svega ostaloga.

Cijela ova situacija je bila teška za sve sudionike odgojno-obrazovnog procesa. Ovom prilikom se zahvaljujemo svima na strpljenju i razumijevanju te ističemo kako je Ministarstvo otvoreno za razgovor i dogovor o svemu što se tiče obrazovanja.

Za kraj želimo poručiti našim maturantima kako se ne trebaju brinuti oko ovih navoda sindikata, njihovo je da se pripreme za polaganje državne mature, a ostalo će se riješiti u njihovu korist, priopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?