Mostar: Održano predavanje “Tamna strana sekstinga u intimnim vezama”

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je interaktivno predavanje “Tamna strana sekstinga u intimnim vezama” u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost (br. 3553) voditeljice doc. dr. sc. Arte Dodaj s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, piše portal sveučilišni portal Sumsova.

Interaktivno predavanje održao je doktorand na projektu psiholog Krešimir Prijatelj.

Cilj ovog interaktivnog predavanja je upoznati sudionike s rezultatima istraživanja SextYouth projekta o sudjelovanju mladih u sekstingu pod prisilom u kontekstu intimnih veza.

Sudionici su imali priliku razumjeti što je seksting pod prisilom i što učiniti u takvim okolnostima s naglaskom na traženje savjetodavne ili psihoterapijske podrške ili pomoći.

Psiholog Krešimir Prijatelj je kazao kako ovakav oblik ponašanja često ima odlike rodno uvjetovanog nasilja kod kojeg u velikom broju slučajeva djevojke bivaju žrtvama ucjene i manipulacije.

„Brojni su razlozi povezani s pojedincem, ali i s okolinom zbog kojih se mladi ne povjeravaju o iskustvu doživljavanja online seksualnog nasilja, pogotovo ako se radi o pritisku i prisili unutar intimne veze.“

Prijatelj je kazao kako je važno istaknuti kako pomoć postoji i kako postoje senzibilizirani stručnjaci koji su spremni ponuditi podršku mladima u situacijama doživljavanja online seksualnog nasilja u intimnim vezama, ali i nakon njihovog prekida.

„Zahvaljujemo se Sveučilištu u Mostaru, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i drugim fakultetima u Bosni i Hercegovini i svim sudionicima na stvarnom trudu, želji i volji za ispunjavanjem upitnika jer nam je upravo cilj stvaranje jednog kulturalno osjetljivog preventivnog programa za rizične oblike i negativne posljedice sektinga naročito među adoloscentima“, kazao je Prijatelj.

Interaktivno predavanje organizirano je u suradnji Savjetovališta Sveučilišta u Mostaru, Filozofskog fakulteta SUM-a i Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?