VELIKA AKCIJA U BiH: Vrše se pretresi, traže sefovi i računi zbog organiziranog kriminala i pranja novca

SIPA danas vrši pretrese na više lokacija po BiH, upadaju po poslovnim i stambenim objektima, a pretražuju i automobile.

Pretresi se vrše na 13 lokacija, a riječ je o međunarodnoj operativnoj akciji “ATM” koja se provodi na području Sarajeva i Zenice, a istovremeno se pretresi vrše i u Sloveniji.

Kako kažu u SIPA-i, u okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA-e na području Bosne i Hercegovine, danas su u Republici Sloveniji započeti pretresi na više od 70 lokacija u okviru kojih je planirano lišenje slobode više od 50 osoba. Istraga je navodno trajala još od 2020. godine.

Što se tiče BiH, pretresi se vrše po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužiteljstva BiH u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

U tijeku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičene osobe posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva. Uzimajući u obzir da je međunarodna operativna akcija “ATM” u tijeku, o konačnom ishodu javnost će biti informirana naknadno, pišu danas mediji.

Sumnja se na organizirani kriminal i pranje novca, prenosi Faktor.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?