Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga: ‘Bruxellesu je važno je li nešto prihvatljivo NGO-ovima ili ne’

Europski konzervativci mogu napraviti senzaciju na europskim parlamentarnim izborima iduće godine podupirući one koji dijele mađarsku viziju demokracije ravnopravnih naroda i koji odbacuju trenutni status quo Europske komisije koja hrani nevladine organizacije kojima povjerava demokraciju, izjavila je mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga, piše narod.hr.

Govoreći na konferenciji u Budimpešti, Varga je izrazila svoje uvjerenje u kooperativnu moć demokratskih, suverenih nacija nasuprot ambicijama sadašnje Europske unije za izgradnju imperija.

“Vjerujemo u demokraciju jednakih nacija temeljenu na konsenzusu i željeli bismo i dalje vidjeti takvu Europu, u kojoj su ljudi sretni zbog uspjeha jedni drugih, što bi bio ključ opstanka, a ne imperija”, rekla je ministrica na okruglom stolu Zaklade Lajos Batthyány u Budimpešti. Dodala je da “europski konzervativci mogu napraviti ozbiljnu razliku na izborima za Europski parlament 2024. ako vjeruju u Europu suverenih nacija.”

“Bruxelles nam želi nametnuti mišljenje međunarodno financiranih nevladinih organizacija, ovo je sada imperijalna operacija. Nevladine udruge navuku filantropske maske, a bave se politikom, nazivaju se nevladinim udrugama, ali se ponašaju kao političke stranke, s puno novca”, rekča je ministrica, prenosi Remix.

Dodala je da Europska komisija “hrani” nevladine organizacije kojima je prepustila europsku demokraciju. “Dužni smo to isticati svugdje do izbora”, rekao je Varga.

Imamo izravnu vezu između zakonodavne vlasti i naroda

Ona inzistira na tome da čelnici “trebaju biti u kontaktu s ljudima, a ne s elitom. Imamo izravnu vezu između zakonodavne vlasti i naroda i zato je institucija nacionalnog savjetovanja vrijedna.” S druge strane, istaknula je, za Bruxelles je važno je li nešto prihvatljivo velikim međunarodnim nevladinim organizacijama ili nije. Proces vladavine prava nazvala je “briselskom birokratskom močvarom”, dodavši da “mi (Mađarska) moramo promarširati kroz nju”.

Varga je govoriča o dvostrukim standardima i sve većem broju zahtjeva u ime Europske unije, ali je istaknula da u takvim borbama, primjerice, “već osam godina uspješno održavamo svoju antiimigrantsku poziciju. S krajnjom pravnom kreativnošću kupujemo vrijeme, držimo granicu zatvorenom iako polako moramo plaćati dnevne kazne za nepuštanje”, piše narod.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?