Novinari i zastupnici ”poljubili vrata”: Odgođena hitna sjednica Skupštine ŽZH jer se vladajući ne mogu dogovoriti o novoj vladi

Šesta hitna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke odgođena je za večeras za 18:00 sati iako se trebala održati u 14:00 sati u Širokom Brijegu, a razlog je nemogućnost dogovora između članova vladajućeg HDZ-a oko raspodjele vlasti.

Vijest o otkazivanju sjednice brojni novinari, ali i pojedini zastupnici, saznali su tek kad su došli u zgradu Vlade i Skupštine, a portal Jabuka.tv piše da je vijest o odgodi objavljena je svega osam minuta prije prvotno planiranog održavanja sjednice.

Jedan se oporbeni zastupnik tako požalio da je “poljubio vrata” i prozvao je vladajuće za neodgovornost.

„Meni je tek u petak javljeno da će se sjednica održati u ponedjeljak i to bez dnevnog reda što je protivno poslovniku o radu Skupštine. I danas minutu prije 14:00 sati dobili smo informaciju da se sjednica prolongira za 18:00 sati što je jednostavno apsurd. Imali smo i mi informaciju da bi se danas trebala imenovati Vlada, međutim sjednica je odgođena, ne znamo zašto niti znamo hoće li se održati u 18:00 sati. Jednostavno nije normalno da u županiji u čijoj Skupštini stranka ima apsolutnu većinu da nemamo imenovanje Vlade već pet mjeseci. Umjesto da smo prvi, da smo primjer kako treba raditi, pokazujemo jednu nedosljednost, pokazujemo su osobni interesi određenih ljudi u Skupštini ŽZH ispred interesa naroda“, izjavio je novinarima zastupnik Hrvatske republikanske strane Tomislav Bandić.

Inače, sada već odgođena hitna sjednica Skupštine ŽZH sazvana je bez dnevnog reda, a prema neslužbenim informacijama na ovoj sjednici zastupnici su trebali potvrditi Predraga Čovića za novog mandatara Vlade kojeg je predložio Gradski odbor HDZ-a BiH Široki Brijeg.

Neslužbeno se doznaje da se vladajući nisu mogli dogovoriti oko imena pojedinih ministara.

Jedan skupštinski zastupnik iz HDZ-a BiH rekao je za Bild.ba, pod uvjetom anonimnosti, da dogovor za sada nije postignut, ali da je rečeno “kako će se još malo sačekati te da će se možda nastaviti sjednica Županijskog odbora stranke te da će dogovor možda biti i postignut”. Ipak, takav ishod je ocijenio kao “ravnim čudu”.

Inače, u tijeku su politički pregovori između lokalnih organizacija HDZ-a BiH u ovoj županiji o tome tko će i na koji način participirati u vlasti. Iako 14 zastupnika ima HDZ BiH, od njih 23, i komotan je sam sastaviti vladu, pojavili su se prijepori oko toga tko će biti novi ministri.

Svojevrsni specifikum u ovoj situaciji je i činjenica da iz Ljubuškog dolazi 12 zastupnika – 8 HDZ-a BiH i 4 “oporbena” iz HSP-a BiH i HB te iz HDZ-a 1990, te teoretski, zastupnici iz Ljubuškoga mogu sami sastaviti vlast, ali mediji pišu da bi to neminovno dovelo do pucanja HDZ-a BiH u ovoj županiji i osnivanja nekih novih stranaka nalik na tomislavgradski Pomak ili Ramsku narodnu stranku u općini Prozor Rama.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?