Croatia Airlines će u svibnju ponovno povezati Mostar preko Zagreba s Europom

– Croatia Airlines će ovog svibnja obnoviti letove između Zagreba i Mostara nakon što se kao jedina aviokompanija prijavila na javni poziv mostarskih vlasti za uvođenje letova iz glavnog grada Hrvatske uz subvencije.

Očekuje se da će letovi početi 3. svibnja i prometovati tri puta tjedno, s polaskom iz Zagreba srijedom, četvrtkom i nedjeljom. Letovi će četvrtkom i nedjeljom polaziti u 23 sata, s povratnom linijom iz Mostara sljedećeg jutra za dolazak u Zagreb u sedam sati, što omogućava putnicima da se povežu na letove Croatia Airlinesa za Europu.

Letovi će se obavljati avionom Dash 8. Posljednji let Croatia Airlinesa između dva grada bio je pred početak pandemije koronavirusa u ožujku 2020. godine. Očekuje se da će karte uskoro biti puštene u prodaju.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije je izjavio da je u svrhu sufinanciranja avioprijevoznika na relaciji Mostar – Zagreb, a preko Zagreba s Europom odnosno s velikim europskim gradovima poput Frankfurta, Kopenhagena, Beča, Amsterdama, Pariza, Münchena, Züricha i Londona,  iz gradskog proračuna biti osigurano više od pola milijuna eura.

Gradonačelnik  je Kordić izjavio kako Zračna luka Mostar predstavlja strateško javno poduzeće koje bi trebalo otvoriti nove mogućnosti dolaska turista u Grad Mostar, ali i poslovnih ljudi, a kako bi se cijela regija mogla uzdizati u turističkom, poslovnom, gospodarskom i svakom drugom smislu.

“Ovo je jedan od pokušaja da pomognemo Zračnoj luci Mostar da krene s redovitim linijama. Često se kroz medije provlači da Zračna luka Mostar ne funkcionira. To nije istina, charter letove koje smo imali prošle godine nakon blagog pandemijskog oporavka, imamo i ove godine, kao i povećanje tih linija. Glavna premisa bila je uspostaviti jednu od redovnih linija kako bi imali kontakt s nekom od velikih zračnih luka koje dalje imaju konekciju s cijelom Europom, s cijelim svijetom”, rekao je gradonačelnik Kordić.

Zračna luka Mostar je otvorena za civilni zračni promet 1965. godine, isključivo za domaće letove. Godine 1984, Zračna luka Mostar je proglašena alternativnom zračnom lukom za Međunarodnu Zračnu luku Sarajevo tijekom Olimpijskih igara time stječući status međunarodne zračne luke. Ponovno je otvorena za zračni promet nakon rata točnije  7. srpnja 1998. godine. U vlasništvu je Grada Mostara od 88 posto udjela, dok Zračna luka Zagreb ima 12 posto. Inače, ovo je treći puta da se povezuju Mostar i Zagreb zračnom vezom. Prvi puta bilo je to 2003, drugi puta nakon 15 godina, točnije 2018. godine, ali su letovi nakon nekog vremena prestali da bi sada nakon pet godina ponovo bila uspostavljena zračna veza.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?