Prosvjeduje se u Sarajevu pred OHR-om, evo što je Schmidt poručio prosvjednicima…

Zbog najava da bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao pomoći u deblokadi procesa formiranja Vlade Federacije tako što bi zaobišao predsjednicu i potpredsjednike, danas su u organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ i neformalne skupine građana „ReSTART BiH“ ispred OHR-a u Sarajevu započeli prosvjedi građana.

Okupšljeni tvrde da žele poslati poruku da se zaustavi razgradnja države.

Nezadovoljni su ranijim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i najavom donošenja nove odluke kojom navodno želi izmjestiti formiranje Vlade FBiH iz ruku predsjednika i potpredsjednika, te taj proces preko klubova Doma naroda smjestiti u jedan od tri kantona, premda OHR još nije objavio hoće li uopće i na koji način bi mogao intervenisati u Ustav.

– Mi, građani Bosne i Hercegovine ne damo suverenitet, ne damo teritorijalni integritet BiH, ne prihvaćamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet BiH na susjedne zemlje, ne dozvoljavamo suspenziju demokracije u BiH, ne dozvoljavamo suspenziju i negiranje ljudskih prava koje vrši OHR i pojedina strana veleposlanstva – neki su od ključnih stavova i zahtjeva današnjih mirnih prosvjeda građana.

Prosvjede pred svojim uredom komentirao je i Christian Schmidt.

“Mirni prosvjedi su temeljno pravo u demokraciji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo. Ja to poštujem”, poručio je danas visoki predstavnik Christian Schmidt pred početak prosvjeda ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR).

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?