Vatikan: Krišto s državnim tajnikom Svete Stolice Parolinom razgovarala o reformama u BiH i položaju Hrvata katolika

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, tijekom posjeta Vatikanu, razgovarala je o aktualnim političkim, gospodarskim i reformskim pitanjima s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Krišto je informirala državnog tajnika Parolina o aktualnim političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na politički i demografski položaj Hrvata katolika. Kazala je da je osnovni preduvjet za stabilnu i sigurnu budućnost Bosne i Hercegovine i regije jednakopravan politički položaj svih konstitutivnih naroda, ali i uklanjanje svih oblika diskriminacija u političkom sustavu, zbog čega su nužne sveobuhvatne reforme, posebice ograničena reforma Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

Predsjedateljica Krišto i državni tajnik Parolin osvrnuli su se na stanje demokršćanskih vrijednosti, položaj Katoličke Crkve i svih kršćana u BiH.

Predsjedateljica Krišto je istaknula da je Vijeće ministara BiH dosljedno u namjeri da Bosna i Hercegovina postane sastavni dio europskih društvenih, političkih i gospodarskih struktura. Članstvo u EU je najvažniji cilj i strateški prioritet, zbog čega je potpora Svete Stolice od iznimne važnosti.

Razgovarali su i o provedbi Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, s osvrtom na povrat imovine vjerskim zajednicama i rješavanje pitanja mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika na području cijele BiH. Predsjedateljica Krišto je rekla da provedba Temeljnog ugovora ostaje naša trajna obveza te da u tom smislu daje punu potporu Vrhbosanskoj biskupiji i Biskupskoj konferenciji BiH u provedbi Temeljnog ugovora.

Krišto se zahvalila državnom tajniku Parolinu i Svetoj Stolici na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?