Kurtoazni sastanak: Schmidt s Bradarom, Lendom i Stojanovićem; formiranje Vlade FBiH prioritet

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, sastao se s predsjednicom Federacije BiH Lidijom Bradara te s dvoje potpredsjednika – Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

O susretu koji je održan u Uredu predsjednice FBiH, OHR je obavijestio na svom službenom Twitter profilu.

Tema sastanka je, kako je navedeno, Schmidtovo zanimanje za poduzete korake u kontekstu formiranja vlasti u Federaciji BiH.

-Tijekom kurtoaznog sastanka s predsjednicom i potpredsjednicima FBiH, Lidijom Bradarom, Igorom Stojanovićem i Refikom Lendom, visoki predstavnik Schmidt se zanimao za poduzete korake u pravcu uspostave Vlade Federacije BiH, priopćeno je iz OHR-a na Twitteru.

“Funkcioniranje institucija FBiH je preduvjet za efikasnu i jaku BiH. Formiranje Vlade FBiH je stoga najveći prioritet za sve,” rekao je visoki predstavnik prema objavi na Twitteru OHR-a.

Zanimljivo je primijetiti da je OHR na Twitteru objavio da se radilo o ‘kurtoaznom sastanku’. Iako se za mnoge bilateralne, trilateralne ili multilateralne razgovore kaže da su zapravo kurtoazni nije uobičajena diplomatska praksa da jedan od sudionika sastanka koristi takvu sintagmu kada izvještava o samom susretu.

Kurtoazni sastanak u diplomaciji i međunarodnoj politici predstavlja posjetu koja nema važan diplomatski značaj već predstavlja izraz pristojnost.

Podsjećamo, sutra ističe zakonski rok za formiranje Vlade FBiH i ovaj susret može se tumačiti kao pokušaj postizanja dogovora o tome da Refik Lendo (SDA), potpredsjednik FBiH da suglasnost na imenovanje nove Federalne vlade.

Podsjetimo  predsjednica FBiH Lidija Bradara danas je uputila Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Informaciju o imenovanju Vlade FBiH. U njoj je istaknula kako Refik Lendo nije supotpisao Odluku o imenovanju Vlade FBiH, dok drugi dopredsjednik FBiH  Igor Stojanović (SDP) jeste.

Za sutra je već zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi trebala biti razmotrena Informacija o Odluci o imenovanju Vlade FBiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?