Ured disciplinskog tužitelja formirao predmet protiv sudca Branka Perića

Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH formirao je predmet protiv sudca Suda BiH Branka Perića, koji je jučer tijekom presude Fadilu Novaliću i drugima, počinio kako stoje stvari, disciplinski prekršaj i ozbiljno krivično djelo.

Predmet protiv Perića, kako je neslužbeno povrđeno Avazu iz VSTV, odmah je formiran nakon izricanja presude.

O tome će se danas oglasiti i VSTV.

Naime, Perić je jučer u sudnici kazao da je svjestan da to nije praksa, ali će, ipak, pročitati svoje izdvojeno mišljenje.

Prema svemu sudeći, Perić je time prekršio Zakon o krivičnom postupku BiH.

Prema Zakonu glasanje sudaca u sudskom vijeću je tajna i u krivičnom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita.

Jasan je Zakon 166 ZKP-a BiH koji to i kaže.

To je jučer obrazložio odvjetnik i bivši sudac Vlado Adamović.

-Zakon o krivičnom postupku kaže da se sudci moraju pridržavaju tog zakona. Ne postoji izdvojeno mišljenje u redovitom sudovanju koje se može i smije objaviti. Naime, jedan dio ZKP-a, vrlo precizno određuje profesionalnu tajnu. Ona glasi ovako: O tome će sudci glasati, napravit će se zapisnik. Ukoliko izdvojeno mišljenje nije ušlo u taj zapisnik ono će se sačiniti pismeno, priložiti tom zapisniku i ta cjelina predstavlja zapisnik o vijećanju i glasanju. Taj papir ili papiri se zatvaraju u koverat i pečate. Nitko nema pravo otvoriti taj koverat i objavljivati sadržani tog koverta pa čak ni drugostupanjsko vijeće koje je jedino ovlašteno otvoriti taj koverat u momentu kada odlučuje, ne da vidi kako je tko glasao, nego da vidi obrazloženje koje opredjeljuje stav suda. Poslije toga se to opet zatvara – naveo je Admović u emisiji Kontekst na Al Jazeera Balkans.

Adamović je dodao i da nitko, pa ni javnost, ne može saznati kako je tko glasao unutar Sudskog vijeća.

– To je protuzakonito. Čudim se što je to Perić uradio. To je ozbiljno djelo. To je težak eksces koji ne bi smio ući u praksu. Šteta je napravljena – zaključio je Adamović.

Dodao je da “izdvojeno mišljenje se ne može obrazlagati, kod nas to mogu Ustavni sudovi”.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?