Dodik: Svi srspski dužnosnici u BiH prekidaju kontakte s NATO-om

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u utorak da će svim dužnosnicima iz reda bosanskih Srba zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a s kojim ne želi nikakvu suradnju.

Na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci koju je održao zajedno sa svojom bliskom suradnicom, predsjedateljicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, Dodik je najavio da će odlučno nastojati spriječiti pridruživanje BiH članstvu u NATO-u.

Kao dokaz te odlučnosti poslužit će nalog dužnosnicima koje kontrolira da više ni na kojoj razni ne kontaktiraju s predstavnicima Alijanse.

“To se odnosi na članove Vijeća ministara BiH, ministre u vladi RS i na srpske članove povjerenstva BiH za suradnju s NATO-om”, kazao je Dodik.

Cvijanović će vetom u državnom predsjedništvu spriječiti održavanje bilo kakvih vojnih vježbi na teritoriju BiH, najavio je Dodik dio te nove politike zaoštravanja odnosa s NATO-om.

Ta će odluka biti na snazi sve dok traje rat u Ukrajini, a RS će uz to spriječiti svaki pokušaj uvođenja sankcija Rusiji na čemu inzistira Europska unija, kazao je Dodik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je i da bi rado ugostio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Banjoj Luci i to što prije.

“Vjerujem da će (Lavrov) doći i ovdje”, kazao je Dodik.

Konferenciju za novinstvo iskoristio je da bi prognozirao raspad Europske unije te za još jedan verbalni napad na veleposlanika SAD u BiH Michaela Murphyja za kojega je kazao da vodi “smrdljivu politiku”.

Dodik smatra “nepotrebnim” dolazak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu koji je ondje 25. ožujka uručio odličje 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zbog zasluga u borbi za obranu Bosanske posavine 1992. godine.

Taj je posjet prouzročio niz osuda iz političkih struktura u RS-u, posebice iz oporbenih stranaka koje su zbog toga optuživali i Dodika. On se o tome nije očitovao dok ga u utorak nisu pitali novinari.

“Bilo je nepotrebno da gospodin predsjednik Hrvatske dođe u Derventu i uradi to što je uradio”, kazao je Dodik koji 103. brigadu HVO smatra odgovornom  za “brojne zločine”.

Milanoviću je ipak priznao da ima pravo odlikovati bilo koga baš kao što to i sam čini pa je podsjetio da je ranije ove godine u jeku rata u Ukrajini odlučio odlikovati ruskog predsjednika Vladimira Putina.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?