Uhićenje bivšeg boksača Gogića šok je za mnoge, tereti ga se za šverc kokaina vrijednoga čak milijardu dolara

Trgovina drogom izuzetno je moćna i raširena kriminalna djelatnost koja uključuje veliki obrtaj novca, ali i ljudi. Često se javnost iznenadi kada se pojavi neko poznato ime koje je uključeno u tu unosnu kriminalnu djelatnost.

Tako je krajem prošle godine u Crnoj Gori, ali i u regiji, pa i šire odjeknula vijest da je u zračnoj luci u Miamiju uhićen Goran Gogić (43) zbog optužbi da je sudjelovao u međunarodnom švercu kokaina vrijednom više od milijardu eura. Faktor iznenađenja bio je u tome da je riječ o istaknutom profesionalnom boksaču.

Gogiću su lisice stavljene u listopadu 2022. u zračnoj luci u Miamiju kada se pokušao ukrcati na let za Zürich. Kad su ga policajci zaustavili na terminalu, Gogić se pravdao da ne zna ništa o optužbama koje mu je na teret stavila porota iz New Yorka. Naime, tereti ga se da je sudjelovaou švercu više od 20 tona kokaina, čija se vrijednost procjenjuje na preko milijardu dolara, što je bila jedna od najvećih zapljena u povijesti SAD-a.

Optužen je da je u razdoblju od svibnja 2018. do srpnja 2019. godine, zajedno s drugim članovima organizirane kriminalne skupine, preko luka u Sjedinjenim Američkim Državama, posebnim metodama utovara, distribuirao goleme količine kokaina iz Južne Amerike u Europu preko trgovačkih brodova na otvorenome moru, piše Nova.rs.

Goran Gogić u boksačkim danima
Screenshot Youtube/MrARENABoxing

Ova vrsta transporta, inače dosta raširena među pripadnicima balkanskih kriminalnih skupina koje “operiraju” na samom izvoru kokaina u zemljama Južne Amerike, postala je jedna od osnovnih za prijevoz ilegalnog tereta i ne bi bila moguća bez pomoći lučkih radnika koji su zbog općenito loših uvjeta rada i niskih plaća postali lako podmitljivi.

Sam prijevoz, koji je, prema optužnici, nadzirao Gogić, sastojao se od prilaženja malih čamaca velikim prekooceanskim brodovima, uglavnom na otvorenom moru, koji su zatim uz pomoć brodskih dizalica i mreža na plovila podizali velike terete. Kada se droga nađe na brodu, “nastupaju” podmićeni radnici i ostali članovi posade čiji je zadatak bio sakriti kokain u posebne transportne kontejnere za koje su znali da u njima ima dovoljno mjesta za takav teret i za koje su imali dvostruko krivotvorene plombe.

iznenađeni branitelj Hashish

Pogodni su oni kontejneri koji su bili smješteni na dobrim lokacijama u odnosu na orijentaciju u prostoru, zbog lakšeg kasnijeg istovara, ali i s obzirom na odredište i rutu kojom će roba putovati. Da bi se uopće pristupilo takvim podacima, potrebno je biti informiran o detaljima posade broda, ruti kojom će ići, podacima o pozicioniranju i geolokaciji u stvarnom vremenu, ali i o tome što se zapravo prevozi u tim kontejnerima.

Gogića se tereti da je bio odgovoran za nadzor više grana transporta i dostave, točnije da je kontrolirao onaj dio poslova koji se odnosio na logistiku prijevoza pošiljaka. Američki dužnosnici uspjeli su presresti tri takve pošiljke – 27. veljače 2019. policija je pronašla i zaplijenila 1437 kilograma kokaina skrivenog na brodu MCS Carlotta u New Yorku i New Jerseyu, a zatim je 18. ožujka iste godine zaplijenila oko 537 kilograma kokaina skrivenih na brodu MSC Desiree u luci Philadelphia, ali i onaj povijesni od 17.956 kilograma kokaina koji su presreli u luci Philadelphia 19. lipnja 2019. godine.

Gogić slovi za velikog trgovca drogom koji je zajedno sa svojim kriminalnim suradnicima odgovoran za nadzor međugradskog transporta narkotika u kontejnerskim brodovima, kao i veleprodajne distribucije kokaina diljem Europe. “Današnje uhićenje šalje poruku trgovcima narkoticima diljem svijeta da ne smiju nekažnjeno pljačkati međunarodnu pomorsku trgovinu”, rekao je specijalni agent Ivan Arvelo.

Ukoliko Gogić nakon sudskog postupka bude proglašen krivim, prijeti mu minimalno 10 godina zatvora, pa čak i doživotni zatvor. Gogićev branitelj Lawrence Hashish rekao je da su ga ove tužbe iznenadile”.

“On tvrdi da je nevin i došao je u SAD na boksačku konvenciju u Portoriku”, rekao je Hashish.

Inače, Gogić je prema podacima koji se mogu naći na internetu, bio boksač od 2001. do 2012. godine. Pobijedio je u 21 meču, a izgubio četiri uz dva remija. Rođen je u Pljevljima, ali je godinama boksao za Njemačku, piše Nova.rs.

Ako se optužbe pokažu točnima, Goran Gogić mogao bi jako dugo biti u zatvoru. Pred njim je nedvojbeno najteži meč, protiv pravosudnoga sustava SAD-a.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?