Široki Brijeg: Održana promocija IPA Programa prekogranične suradnje BiH-Crna Gora

Direkcija za europske integracije i Ministarstvo europskih poslova, operativne strukture za provođenje Programa u BiH i Crnoj Gori, organizirali su u četvrtak u Širokom Brijegu promociju IPA Programa prekogranične suradnje BiH-Crna Gora 2021-2027.

Alma Kurtalić-Zahiragić, stručna savjetnica u Sektoru za programe teritorijalne suradnje kazala je da su projekti u sklopu programa prekogranične suradnje korisni za razvoj lokalnih zajednica.

– Ovdje smo s ciljem promocije prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Predstavili smo program potencijalnim aplikantima o mogućnosti financiranja projekata u sklopu ovog programa prekogranične suradnje. Značajne su nam informacije i lokalnih zajednica i jačanje sposobnosti uključivanja u ovakve programe. U sklopu ovog programa imamo na raspolaganju 8,4 milijuna eura – rekla je.

Ivo Pavković, šef odsjeka za gospodarstvo Grada Širokog Brijega kazao je kako odobreni projekt ima višestruku korist za određeno područje na kojem se provodi.

– Postoje značajna financijska sredstva koja su odobrena kako bi se u lokalnoj zajednici moglo nešto obnoviti i stvoriti novi sadržaj. Kroz ovakve pripreme stječemo nova znanja i iskustva koja možemo koristiti u svim segmentima prekogranične suradnje – naglasio je Pavković.

 Radoslav Luburić, ravnatelj agencije HERAG-a kazao je kako je ovo završna konferencija o programu prekogranične suradnje, koji će biti obavljen na ljeto. Po njegovim riječima, neki od glavnih ciljeva programa su suradnja na području turizma, kulturne baštine i zaštite okoliša.

– Program puno znači za cijelu Županiju Zapadnohercegovačku. Do sada smo povukli značajna financijska sredstva za projekte od velike važnosti za ŽZH. Na taj način lakše je provesti mnoge ideje i projekte koji su na korist cijele zajednice – rekao je Luburić.

Inače, promocija programa je organizirana u suradnji s Općinom Bileća, Gradom Široki Brijeg i Gradom Konjicom kao domaćinima događaja i uz podršku Zajedničkog tehničkog tajništva Programa. Spomenuta promocija programa održana je u srijedu u Bileći, a u Konjicu će se održati u petak, 19. svibnja.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?