Ćosić: Plaće namještenika jako su velike u očima onih koji rade u trgovačkom centru

Link na izvornu vijest

Gost emisije BHT1 uživo bio je Zdenko Ćosić, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, s kojim je novinar razgovarao o aktualnim političkim i društvenim temama u BiH.

Na početku razgovora, Ćosić je prokomentirao slučaj koji je potresao javnost, kada je učenik u Lukavcu pucao iz vatrenog oružja.

Važno je da institucije nisu zakazale u ovom slučaju, koliko čujem, da se radi o jednom individualnom slučaju. Očito je da je dijete imalo određenih problema koji su ga doveli do jednog takvog postupka i da je izmaklo pažnji onih starijih koji bi trebali na to obratiti pažnju, kazao je Ćosić.

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) jednoglasno su u četvrtak usvojili Zakon o porezu na dodatnu vrijednost po hitnom postupku. Ovim Prijedlogom se ukida PDV na hranu koja se donira javnim kuhinjama i sličnim organizacijama koje se bave humanitarnom pomoći.

Pošto se ovdje radi o jednoj dimenziji koja se može nazvati plemenita i humana ideja, onda oko toga ipak ljudi pokazuju svoj pravi karakter i bit i postižu bez većih problema suglasje, smatra izaslanik u Domu naroda PSBiH i dopredsjedatelj Kluba hrvatskog naroda.

Mi često čujemo primjerice za određena zanimanja da etiketiramo ljude zato što pripadaju određenoj skupini. To nije dobro i mislim da u slučaju ovakvih percepcija vrlo su odgovorni mediji, odnosno sve javne osobe koje nameću takvu percepciju ili čak govorom mržnje etiketiraju određene skupine. Onda se može dogoditi da netko strada samo zato što je učitelj, samo zato što se bavi javnim poslom. Kad se nešto dogodi, onda tek mi problematiziramo ono što je dovelo do takve percepcije, ocijenio je Ćosić za BHRT.

Dužnosnike u Bosni i Hercegovini “bije glas” da imaju prevelike plaće i ostala primanja. Dugo se čekalo i na izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Istovremeno, državni službenici se žale na male plaće.

Na pitanje zašto nije prošlo uravnoteženje plaća svih državnih službenika, Ćosić kaže da se paušalne ocjene je li nešto veliko ili malo mogu utvrđivati samo usporedbom.

Točno je da su plaće izabranih dužnosnika znatno veće od namještenika koji imaju jako niske plaće, a opet plaće tih namještenika jako su velike u očima onih koji primaju nekakvu minimalnu plaću ili rade u nekom trgovačkom centru.

Sve je to relativno. Taj problem uviđamo, taj disbalans među plaćama kod istog poslodavca, i taj problem je već uočen znatno prije nego je donesen ovaj prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o plaći. Mi smo ga odbili zato što već postoji procedura. Imali smo mi nekoliko takvih ideja i prijedloga zakona, svi su manje-više slični jedan drugom i intencija im je ista, dodaje Ćosić.

Izaslanici PSBiH nisu podržali Zakon o plaćama

Vijeće ministara BiH, ističe Ćosić, zadužilo je Ministarstvo financija da izradi Zakon o plaćama i, kako je naveo, u tom procesu koji je u tijeku treba uzeti u obzir sve ove inicijative.

Ja se nadam da ćemo imati konačno jedan prijedlog Zakona kojim ćemo eliminirati ove pojavnosti koje stvarno bodu u oči, kazao je, između ostalog, u emisiji BHT1 uživo Zdenko Ćosić, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i dopredsjedatelj Kluba hrvatskog naroda.

(www.jabuka.tv)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?