Održani “Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2023.”

Link na izvornu vijest

Danas, 2. srpnja, 2023. godine uspješno je održana tradicijska kupreška kulturna manifestacija Dani kosidbe na Kupresu 2023, u narodu još poznata pod nazivom Strljanica.

 Posjetitelje okupljene na Kupreškom polju uz nazočnost brojnih visokih gostiju i uzvanika u programu otvaranja na početku je pozdravio načelnik općine Kupres g. Zdravko Mioč a manifestaciju je otvorio Mate Lončar, izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara gđe. Borjane Krišto, navode u Vladi HBŽ-a.

Dane kosidbe na Kupresu redovito podržava i Vlada Hercegbosanske županije ove godine nazočni su  bili predsjednik Vlade HBŽ g. Ivan Vukadin i ministar unutarnjih poslova HBŽ Mario Lovrić dok je dan ranije na etno festivalu Moj Ivane u Hrvatskome domu Kupres nazočna bila ministrica Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ gđa. Gordana Nakić.

Nakon što su  svoj program prikazala kulturno umjetnička društva uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima: bacanje kamena s ramena, skok u dalj s mista, potezanje konopca te galopske konjičke utrke.

Središnji i najzanimljiviji dio cjelodnevnoga programa bilo je tradicijsko viteško nadmetanje kosaca u košenju trave ručno izrađenom kosom. Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju Dana kosidbe Kupres – Strljanica 2023 ponio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, drugo mjesto ove godine osvojio je Mario Prljević iz Tomislavgrada dok je treći bio Miloš Trkulja iz Bosanskog Petrovca.

U nadmetanju kosaca juniora pobijedio je Ivan Čičak iz Kupresa, drugo mjesto osvojio je Drago Šarić a treću utješnu nagradu osvojili su braća Josip i Ivan Čičak iz Kupresa, navodi se u priopćenju Vlade HBŽ-a

Objava Održani “Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2023.” pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?