PROFESOR SA UNIVERZITETA U LONDONU: SCHMIDT MORA DONOSITI RADIKALNIJE ODLUKE, OČEKUJEM REAKCIJU TUŽILAŠTVA

Link na izvornu vijest

Visoki predstavnik je svojom odlukom poništio Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji bh. entiteta RS.

Anđelić smatra da bi međunarodna zajednica, s obzirom na složenu političku situaciju u BiH, morala donositi radikalnije odluke te očekuje reakciju Tužilaštva BiH.

  • Međunarodna zajednica je rekla da toleriše mnoge stvari od različitih aktera i političkih elita. Kada je došlo do kraja, reagiraju. Reakcija se može činiti kao relativno blaga s obzirom na radikalne mjere, ali se najavljuju promjene krivičnog zakona. Možemo očekivati pravne akcije domaćeg tužilaštva ka akterima koji su do sada bili zaštićeni parlamentarnim imunitetima – smatra professor s Univerziteta u Londonu.

Anđelić navodi da je međunarodna zajednica shvatila da u BiH nema istinske demokratije, već da se političari služe kvazi demokratskim metodama da bi se ostvarili nacionalističke interese.

  • Bonske ovlasti postoje dugo. Koristio ih je i prethodni visoki predstavnik Valentin Inzko, iako vrlo rijetko. Schmidt ima arsenal mogućnosti, a manje je bojažljiv nego prethodnik. Zbog trenutnog stanja i složene političke situacije u BiH, mora donositi radikalnije odluke. Kada je tek počela djelovati Daytonska BiH, članovi Predsjedništva su bili uklanjani ako su njihove akcije dovodile državu i institucije u opasnost. Međunarodna zajednica niz godina tolerira slična ponašanja i nadam se da je tome kraj – zaključio je Anđelić.

Visoki predstavnik Christian Schmidt, u subotu je, poništio i zakon koje je usvojila NSRS u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?