Promovirana druga knjiga Ive Bagarić, naše spisateljice, kroničarke i svjedokinje vremena

Link na izvornu vijest

U okviru Dana sv. Nikole Tavelića večeras je u gradskoj kinodvorani predstavljena knjiga Kad srce progovori: Iz mista plemenita priče naše zavičajne spisateljice Ive Bagarić. Bi to uistinu lijepa književna večer obogaćena dodatnim kulturnim sadržajima, igrokazima i pjesmom.

Kao što je već poznato, riječ je o drugoj zbirci kolumni suradnice našega portala objavljenih pod nazivom Dašak moga zavičaja.

Nakon prigodne riječ prof. Mate Kelave – predsjednika Matice hrvatske i nakladnika, o knjizi su govorile profesorice Mara Papić i Ruža Sušilović te Tomislav Majić. Predstavljači su naglasili da je autorica knjigu posvetila hrvatskim braniteljima, pohvalili su njezino djelo pisano domaćom ikavicom, tople i ljudske priče obogaćene narodnim poslovicama u kojima se autorica potvrđuje kao kroničarka i svjedokinja vremena. Knjigu su preporučili da bude na policama kućne “ljekarne” kao “lijek za dušu”.

„Iako govore o Duvnu i o Hercegovini, ponekad i o Bosni i Dalmaciji, Ivine priče su razumljive na svim meridijanima. Dah prošlosti koja se gubi, neumitno prolazi, nestaje, i čovjekova borba da zadrži trenutak, da sačuva uspomenu vječna su i univerzalna želja i potreba. U njoj se lome sreća i nesreća. Iva Bagarić u ovim pričama hvata i čuva te trenutke, čuva odbljesak jednoga svijeta pred našim očima nestaje i iščezava. Ove stranice obogaćene su i najboljim humorom na Svijetu – duvanjskim humorom. U ovim redcima humor donosi osmjeh na lice čitatelja, ali je i alat kojim se bolje portretiraju karakterne osobine ili duh vremena, kazao je Majić.

Iva Bagarić piše pjesme i igrokaze za djecu, a sama će reći kako je sve i počelo u školi kroz rad s djecom na nastavi hrvatskoga jezika. Napisala je Iva brojne igrokaze za školske priredbe, školsku himnu, sudjelovala u pisanju školske monografije, napisala dramu Naš Miško, u kojoj je uprizoren život i djelo fra Mije Čuića, a koja je 2009. izvedena na ovoj pozornici u sklopu Dana svetoga Nikole Tavelića. Uz scenarij, Iva se pobrine i za  kostimografiju, to je uradila i večeras pa smo svjedočili kvalitetno pripremljenoj i ostvarenoj dramskoj točki Vez naš hrvatski, u izvedbi učenika iz Osnovne škole fra Mije Čuića – Bukovica. Ovaj dramski uradak uz Ivu potpisuje i prof. Danijela Musić, a u pripremi je pomagala i Blagica Bagarić. Prvi put publika je spomenuti uradak mogla vidjeti u spomenutoj školi 30. svibnja, na proslavi Dana škole.

Uz školarce odjevene u narodnu nošnju publici je srce razgalilo i glumački nastup “trio fantastikusa” – Vjeke, Ane i Mateje. Ovoga puta u scenskome nastupu uprizorile su Kaju – jedan od brojnih ženskih likova iz Ivinih priča. Također, publika je pljeskom pozdravila i pjesmu Duvno moje divan kruže Pučke pjevačke skupine Bukovica i Darija Plevnika, a koja je bila sastavni dio večerašnje scenografije.

Prrogram je vješto vodila Ivina kći Mia Tadić.

Foto: Tomislavcity

Našoj Ivi i ovom prigodom čestitamo na drugoj zbirci, a veselimo se i njezinim novim pričama kao i „Najmenicama“ čime će zaokružiti svoju zavičajnu trilogiju. Do tada, autorica se s pravom može nagraditi i tortom koju je za nju napravljena, ukrašena je motivom njezine upravo ukoričene i promovirane knjige – Kad srce progovori...

Z.S./Tomislavcity

 

 

Objava Promovirana druga knjiga Ive Bagarić, naše spisateljice, kroničarke i svjedokinje vremena pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?