CIJENE HRANE U SVIJETU NAJNIŽE U ZADNJE DVIJE GODINE: OVA NAMIRNICA, KOJU SVI KORISTIMO, NAJVIŠE JE POJEFTINILA

Link na izvornu vijest

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u junu za 1,4 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u maju i iznosio je u prosjeku 122.3 boda, što je njegova najniža vrijednost od aprila 2021. godine.

To znači i da je bio za 23,4 posto niži nego u rekordnom martu 2022. godine, na početku rusko-ukrajinskog rata. Najviše je u junu pojeftinio šećer, za 3,2 posto u odnosu na maj, što u FAO-u objašnjavaju dobrim početnim rezultatima žetve šećerne trske u Brazilu i slabom uvoznom potražnjom. Izrazito su pojeftinili i biljna ulja i žitarice, za 2,4 odnosno 2,1 posto u odnosu na maj, utvrdila je agencija UN-a.

Cijene biljnih ulja spustile su se na najniži nivo od novembra 2020. godine budući da je pojeftinjenje palminog i suncokretovog ulja nadjačalo poskupljenje sojinog i ulja uljane repice. Pad cijena žitarica odražava pojeftinjenje većine proizvoda, uključujući pšenicu, rižu, kukuruz, ječam i sirak.

Indeks mliječnih proizvoda pokazuje pad cijena za 0,8 posto u odnosu na maj, a indeks mesa njihovu stagnaciju.

U zasebnom izvještaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je više-manje potvrdio procjenu ovogodišnje proizvodnje, izračunavši da bi trebala dosegnuti 2819 milijardi tona. To bi značilo da bi porasla za 1.1 posto u odnosu na 2022. godinu. Proizvodnja pšenice trebala bi se u sezoni 2023./2024. smanjiti za 2.3 posto u odnosu na rekordnu sezonu na izmaku.

Podignute su prognoze proizvodnje pšenice u EU, gdje su očekivanja uroda blago poboljšana zahvaljujući općenito povoljnim vremenskim prilikama. Iznimka je štetan utjecaj suše na Iberskom poluotoku, ističu u FAO-u. Proizvodnja krupnih žitarica, uključujući kukuruz, trebala bi pak porasti za 2.9 posto, a proizvodnja riže za 1,2 posto.

Potrošnja žitarica trebala bi se u novoj sezoni koja je počela u julu zadržati na nivou netom završene 2022./2023., procjenjuju u FAO-u dodajući i da očekuju pojačanu potražnju u prvom redu za kukuruzom za potrebe proizvodnje stočne hrane.

Zalihe žitarica trebale bi na kraju nove sezone biti više za 2,3 posto nego na njenom početku i dosegnuti 878 miliona tona. Trgovina žitaricama trebala bi se zadržati na nivou netom završene sezone, uz smanjeni obim trgovine pšenicom u odnosu na rekord u 2022./2023., procjenjuju u FAO-u.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?