BiH se suočava s rapidnim gubitkom stanovništva

Link na izvornu vijest

Unatoč demografskim mjerama koje se poduzimaju, BiH se i dalje suočava s rapidnim gubitkom stanovništva.

Koliko BiH rapidno nestaje, pokazuju statistike i istraživanja. Djece se sve manje rađa, a zemlju je napustilo više od pola milijuna stanovnika. Iseljava se s prostora cijele BiH, piše Večernji list BiH.

Unatoč određenim demografskim mjerama koje su u posljednje vrijeme zaživjele na području FBiH, ovaj bh. entitet i dalje se suočava s rapidnim gubitkom stanovništva.

Predviđanja

Osim iseljavanja, najveći problem predstavlja negativan prirodni prirast koji je, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, zabilježen i u svibnju. Naime, broj stanovnika u svibnju u FBiH smanjio se za više od 400.

Analitičari upozoravaju da BiH očekuje demografski kolaps, a u istraživanju koje je provela Europska komisija stoji da će do 2060. broj stanovnika BiH pasti na 1,7 milijuna te da će se broj osoba od 65 godina i više povećati s 15,7 na 45,1%.

Udio mladih smanjit će se s oko 21 na 13%. BiH će, ako je suditi prema izvješću UN-a, za 50 godina imati više od milijun stanovnika manje te se predviđa da će tada u njoj živjeti tek oko 2,231.000 ljudi. Ako se ovako nastavi, bit ćemo društvo s malim brojem stanovnika između 20 do 40 godina.

Ne nazire se pad cijena, kupuje se sve manje

BiH napuštaju stručnjaci i odlaze u zemlje EU-a u potrazi za boljim uvjetima i primanjima, što se već osjeti u pojedinim oblastima. Zanimljive podatke iznio je Državni zavod za statistiku Hrvatske, prema kojima se 2022. u RH uselilo 11.685 stanovnika više nego što ih se odselilo iz zemlje, s tim da useljenici dolaze najčešće iz Ukrajine i BiH.

U 2022. u RH iz inozemstva su se doselile 57.972 osobe, a u inozemstvo se odselilo 46.287 osoba. Od ukupnog broja doseljenih osoba u Hrvatsku, 19,3% njih doselilo se iz Ukrajine, a 14,6% osoba doselilo se iz BiH. Za razliku od Hrvatske, BiH baš i nije poželjna destinacija za strane radnike. Istina, u posljednje vrijeme ih ima, ali zanemarivo mali broj.

Bolji standard

Suad Ećo iz Udruge poslodavaca FBiH za N1 je rekao kako je nedostatak radne snage u BiH prouzročen, prije svega, odlaskom radno sposobnog stanovništva u zemlje regije, poput Hrvatske, ali i Austrije i Njemačke, koja je liberalizirala svoje tržište rada, ali i zbog boljeg standarda, uvjeta života i plaće.

Trebamo raditi na boljim uvjetima rada, standarda života i povećanju plaća. Nedostaje stručnih zanimanja, obrazovna politika ne prati tržište rada. Veliki je broj nezaposlenih, a poslodavci imaju problem kako pronaći radnu snagu. Postoji problem između nezaposlenih i poslodavca kako bi se podmirio nedostatak. Mislim da će se taj trend nastaviti, u idućih pet godina nedostajat će 150.000 radnika.

Angažiraju li poslodavci strane radnike u skladu sa zakonom?

Hoćemo li uspjeti riješiti problem putem aktivnih mjera zapošljavanja i reformi tržišta rada ili ćemo morati liberalizirati tržište rada i prepustiti ta radna mjesta nekima kojima je BiH Zapad – zašto ne? Hvala Bogu pa smo došli u poziciju da građanin BiH može birati gdje će raditi i u kojoj zemlji. Migracija je bila uvijek prisutna, ali moramo voditi računa da poslodavci mogu što lakše doći do zaposlenika u cilju razvoja ekonomije i države. U nekim situacijama krivnja se prebacuje na poslodavca pa određenim institucijama bude drago što ljudi odlaze.

Ako se nastavi ovako i ostanemo bez radnika, što će biti s umirovljenicima? Tko će puniti proračun? Što će biti s upisom djece ako bude nedostajalo djece za škole, što će biti sa studentima? To je lanac koji bi se otvorio i treba raditi, prvenstveno na tome da zadržimo građane u svojim državama. Ne mogu poslodavci sami utjecati na mjere zapošljavanja, na ono na što se žale zbog čega napuštaju zemlju – sigurnost, zdravstvo, obrazovanje, ozračje koja se stvara, pogotovo posljednjih godina, i to najviše tjera ljude iz država, kazao je Ećo.

Banke u BiH pooštrile kreditne standarde

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?