Dodijeljena grant sredstva u vrijednosti 6,5 milijuna KM za 387 projekata, među njima i oni iz Ljubuškog

Dodijeljena grant sredstva u vrijednosti 6,5 milijuna KM za 387 projekata, među njima i oni iz Ljubuškog

Link na izvornu vijest

Dodijeljena grant sredstva u vrijednosti 6,5 milijuna KM za 387 projekata, među njima i oni iz Ljubuškog

Zamjenik federalnog premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović jučer je u sjedištu Vlade Federacije BiH potpisao i uručio poticajne ugovore za 387 korisnika u okviru tekućih transfera po projektima.

Od toga je, kako je rekao Mijatović prije potpisivanja ugovora, 12 gradova i šest općina kada je riječ o projektu izgradnje poslovnih zona i dokumentacije za poslovne zone, a ono što se odnosi na gospodarstvenike, točnije mikro, mala i srednja poduzeća jesu projekti poticaja razvoja obrta i srodnih djelatnosti i poticaj novoosnovanim subjektima i jačanje konkurentnosti za mala i srednja poduzeća.

– Ukupan iznos koji danas Vlada FBiH na bazi grant sredstava dodjeljuje korisnicima je 6,5 milijuna KM. Iako se radi o značajnim sredstvima, smatram da to nedovoljno kako bi pravili bolji poslovni ambijent i dali poticaj u pravom smislu riječi za mikro, mala i srednja poduzeća – naveo je Mijatović.

Aktivnosti koje će voditi do kraja godine, kako je dodao, odnose se na dva ključna zakona o poticaju razvoja malog gospodarstva u FBiH, te o poduzetničkoj infrastrukturi, koji bi u sljedećoj proračunskoj godini trebali omogućiti značajan iskorak, prenosi Fena.

-To se odnosi na iznos sredstava koja ćemo imati na raspolaganju u sljedećoj godini i koji bi trebao biti tri do četiri puta veći nego što imamo sada i najavljujem za sljedeću godinu potpunu reorganizaciju grantovskih sredstava i načina na koji će se dodjeljivati kao i pristupa – istaknuo je Mijatović dodajući da se već započelo s pilot fazom i da će u punom kapacitetu profunkcionirati jedinstveni registar obrtnika.

Naveo je da postoje sjajni primjeri razvoja poslovnih zona u kojima su značajni izvoznici, te da im se na ovaj i još kvalitetniji način treba pružiti servis.

Načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić istaknuli su uspješnu suradnju s Vladom FBiH i resornim ministarstvom, te značaj te podrške dodajući kako je doprinijela povećanju broja zaposlenih i izvoza.

Zahvaljujući prije svega toj podršci, kako je rekao Anđelić, u Usori je u tim zonama broj zaposlenih porastao na 2.100 u odnosu na njih 760 koliko je bilo zaposleno prije pet, šest godina.

Dervišagić je rekao da danas potpisuju ugovor o izgradnji jedne prometnice u industrijskoj zoni II u Gradačcu ukupne vrijednosti 268.000 KM, pri čemu je Vlada FBiH putem resornog ministarstva dodijelila Gradu Gradačcu 150.000 KM, a preostali iznos će iz proračuna sufinancirati Grad Gradačac.

Dobra suradnja, kako je dodao, doprinijela je pozitivnim efektima – broj uposlenih u Gradačcu je povećan za 46 posto od 2014. do 2023. godine, a izvoz je dosegao 520 milijuna KM, pri čemu 60 posto izvoza čini metalski sektor.

Kao korisnik sredstava poduzetnik Ahmed Popović iz firme OR Popinox Goražde je rekao da je ova vrsta podrške vrlo značajna i korisna za mala poduzeća za poboljšanje kvaliteta proizvoda. Posebno je značajna za poduzetnike koji ne mogu doći do kvalitetnih sredstava, te je neophodno, kako je rekao, i dalje podržavati male zanatske radnje.

Zahvalnost je izrazio i obrtnik Mahir Karaula iz OR Metalexhidraulic Busovača što je Vlada FBiH prepoznala njihov projekt u vrijeme kada prelaze na izvoz dijelova koje proizvode.

Izvršna direktorica u firmi Arbo Group Sarajevo Nela Škrbo je navela da se bave čišćenjem i održavanjem vila, apartmana i drugih turističkih smještajnih kapaciteta na području Kantona Sarajevo. Zahvaljujući projektu „Poticaj novoosnovanim subjektima“ malog gospodarstva omogućeno im je da prošire svoje poslovanje i povećaju broj usluga koje pružaju.

Potpisivanjem ugovora s gradonačelnicima, načelnicima i obrtnicima o dodjeli grant sredstava ukupno je podržano 387 projekata u iznosu od 6.519.735,94 KM.

U sklopu projekta „,izgradnja poduzetničkih zona” i projekta ,„izrada dokumentacije za uspostavljanje poduzetničke zone“ za 2023. godinu dodijeljen je ukupni iznos od 2.018.529,10 KM.

Za projekt „ Poticanje razvoja obrta i srodnih djelatnosti” bilo je 230 prijavljenih obrta, dok je njih sto zadovoljilo uvjete natječaja i za njih je odobreno 622.531,55 KM. Od 100 korisnika sredstava jedan korisnik se prijavilo i za mentoring usluge, a planirano je upošljavanje 38 novih radnika.

Za projekt ,„Poticaj novoosnovanim subjektima”, prijave je podnijelo 500 poslovnih subjekata od čega je njih 165 uvršteno na konačnu rang listu i bit će im dodijeljeno 1.083.104,80 KM.

Na Javni natječaj za odabir korisnika grant sredstava po projektu „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“ podnesene su ukupno 234 projektne prijave, od čega su uspješno ocijenjene 152 . S obzirom na ograničen proračun projekta, Ministarstvo je podržalo 95 poduzeća u ukupnom iznosu 2.777.570,49 KM. Realizacijom podržanih projekata doći će do zapošljavanja minimalno 210 novih radnika.

Popis svih odobrenih projekata pogledajte na linku:
– Konačna Rang lista korisnika grant sredstava u 2023. godini

Objava Dodijeljena grant sredstva u vrijednosti 6,5 milijuna KM za 387 projekata, među njima i oni iz Ljubuškog pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?