Kako se tradicionalni biznisi prilagođavaju procesu digitalizacije

Kako se tradicionalni biznisi prilagođavaju procesu digitalizacije

Link na izvornu vijest

Bosna i Hercegovina, kao i zemlje širom svijeta se suočava s rapidnim tehnološkim napretkom i digitalizacijom u poslovanju. Tradicionalni biznisi i model poslovanja u BiH prolaze kroz proces prilagođavanja, kako bi ostali konkurenti na tržištu rada, i kako bi iskoristili prednosti koje sa sobom donosi digitalna transformacija. 

Digitalna transformacija u BiH – prednosti i izazovi

Digitalizacija u poslovanju donosi niz prednosti, kao što su optimizacija procesa, efikasnost, poboljšana komunikacija itd. Upotreba tehnologije daje biznisima mogućnost da dosegnu nove pozicije na tržištu, kao i to da prošire svoje sfere poslovanja. Digitalna prisutnost, takoe omogućava bolje praćenje i analizu podataka koji su neophodni za evaluaciju svakog biznis plana. 

Pored prednosti, proces digitalizacije sa sobom nosi i određene izazove za tradicionalne biznise. Jedan od izazova sa kojima se biznisi u BiH nerijetko susreću je otpornost promjenama u kulturi i organizaciji. Ono što prethodi tome je nedostatak razumijevanja novih tehnologija i digitalnih strategija tj.  informatička (ne)pismenost – koja nadalje ograničava sposobnost korištenja svih potencijala digitalizacije. Pored toga, digitalizacija zahtjeva ulaganja u tehnologiju i obučavanje uposlenika, što predstavlja dodatni finansijski teret. 

Kako se tradicionalni biznisi prilagođavaju procesu digitalizacije

Proces prilagođavanja digitalizaciji  

Iako sa sobom nosi mnogo izazova, procesu digitalizacije posvetili su se mnogi biznisi u BiH jer su prepoznali važnost digitalne transformacije. Neki od načina prilagođavanja tradicionalnih biznisa procesu digitalizacije su: 

  • E-trgovina
  • Digitalni marketing
  • Automatizacija poslovnih procesa 
  • Podaci i analitika 

Uz pravilno planiranje, obuku i finansijska ulaganja tradicionalni biznisi u BiH (a i na svjetskom nivou), mogu iskoristiti prednosti digitalizacije i osigurati svoju konkuretnost na tržištu. Uvođenjem digitalizacije takođe ostaju u korak sa vremenom i na taj način osiguravaju sebi poslovanje i partnerstva na duži vremenski period. Digitalna transformacija ne samo da olakšava poslovanje tradicionalnim biznisima, nego im omogućava da stvore održivu budućnost u digitalnom dobu. 

The post Kako se tradicionalni biznisi prilagođavaju procesu digitalizacije first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?