Kristalizirani med – Je li štetan za zdravlje?

Link na izvornu vijest

Med je gusta, sirupasta ili kristalna tvar žuto bijele do tamnosmeđe boje, karakteristična okusa i mirisa, proizvod pčele medarice. Pčele sakupljaju nektar s cvjetova i u svom mednom mjehuru prenose ga u košnicu na daljnju obradu.

Nektar je mirišljiva tekućina, proizvod naročitih žlijezda nektarija u cvjetovima mnogih biljaka i izvan njih, a sastoji se od 50-70% vode, jednostavnih i složenih šećera, mineralnih tvari, bjelančevina, eteričnih ulja i drugih aromatskih tvari, provitamina, peludnih zrnaca itd.

Pretvaranje nektara u med vrlo je složen kemijski proces koji do danas nije razriješen. Osim nektara, pčele proizvode med i od medljikovca (medun, medena rosa), koji sakupljaju u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Medljiku proizvode biljne uši izbacujući iz svog tijela višak hrane, hraneći se sokom biljaka na kojima se nalaze.

U košnici, pčele nad nektarom i ostalim unesenim slatkim sokovima vrše složene fizikalno-kemijske procese.

Sastav meda

Med se sastoji od smjese raznih djelotvornih tvari koje se u ljudskom organizmu potpuno iskorištavaju. Sadrži oko 72-75 % invertnog šećera (grožđanog i voćnog), do 5 % običnog šećera (saharoze), složenih šećera (maltoze, dekstrina i sl.), organskih voćnih kiselina (limunske, jantarne, octene, jabučne), minerala (kalija, željeza, mangana, fosfata, joda itd).

Med, također, sadrži nešto bjelančevina, viših alkohola, feromenta, hormona i dr., a u njemu su sadržana i peludna zrnca. Boja meda ovisi o najzastupljenijim medonosnim vrstama na paši, o sunčevoj svjetlosti, manipulaciji medom, tlu itd. Tamnije vrste meda, posebno šumski, bogatije su mineralnim tvarima, naročito željezom, bakrom i magnezijem. Fermenti sadržani u medu daju mu specifična svojstva, koja umjetnim putem nije moguće proizvesti. Zagrijavanjem meda iznad 40°C razaraju se fermenti u medu pa zagrijani med gubi na kvaliteti.

Količina i vrsta vitamina u medu ovisi o vrsti bilja s kojeg se sakuplja med. Najčešći vitamini sadržani u medu iz skupine su B, C, E.

Med nije namirnica koja može u potpunosti podmiriti potrebe ljudskog organizma ali pomaže iskorištavanju vitamina iz drugih namirnica, lijekova i sl.

Prirodni med kristalizira

Svaki med će, prije ili poslije, kristalizirati. To je prirodna osobina meda i u nekim zemljama tekućeg meda uopće nema u prodaji. Naime, kada med kristalizira otklonjene su sve nedoumice oko njegove prirodnosti. Kristalizacija meda zavisi, prije svega, od odnosa glukoze i fruktoze i od uvjeta čuvanja. Med koji se čuva u hladnjaku mnogo prije će kristalizirati kao i med sa većim sadržajem glukoze. Kvaliteta tekućeg i kristaliziranog meda potpuno je ista.

 

Hranjivi sastojci meda

Kao hrana, med se lagano probavlja i gotovo potpuno iskorištava u organizmu. Zbog visokog sadržaja invertnog šećera (grožđanog i voćnog), naš organizam ga lako iskorištava za stvaranje tjelesne topline, rad mišića, za hranu stanica, itd.

Med, osim čistih energetskih tvari, ne sadrži tvari štetne za organizam. Šećeri meda (grožđani i voćni), brzo prolaze limfnim putem te krvlju dospijevaju gdje su potrebni za stvaranje energije. Svakako, vrijednost meda povećavaju i njegovi sastojci i stoga, med se smatra namirnicom važnom u prehrani zdravog i bolesnog čovjeka.

Med u prehrani odraslih

Med je iznimno važan za zdravlje i fizičku kondiciju osoba kod kojih je završen rast i razvoj jer sadrži tvari nužne za život.Zbog visokog sadržaja lako iskoristivih šećera, med se savjetuje uzimati u vremenu kada valja brzo nadoknaditi izgubljenu energiju (fizički rad,jako znojenje, razni športovi).Važno je redovito piti napitke zaslađene medom (čaj, mlijeko,voćni sokovi).Bijeli šećer i odrasli bi trebali “izbaciti” iz svakodnevne prehrane ili ga barem konzumirati u najmanjim količinama jer osim energetske vrijednosti ne sadrži nikakve hranjive tvari,a ukoliko se uzima u prekomjernim količinama izaziva pretilost.

Med u prehrani dojenčadi i djece

Med u prehrani ovih dobnih skupina djeluje na rast i pravilan razvoj djece. Šećer iz meda lagano se iskorištava, a visok sadržaj mineralnih tvari i još nekih do danas nepoznatih činitelja u medu, utječu na brži rast i razvoj.

Osim antianemičnog djelovanja, med ima antirahitično djelovanje što je iznimno značajno za organizam koji raste i razvija se. Med ima i energetsko djelovanje, što je osobito značajno kod živahne djece, koja medom mogu namiriti izgubljenu energiju. Većoj djeci se preporuča med davati kao namaz uz maslac te u voćnim salatama.

Osim što se od najranijeg djetinjstva stječe navika i potreba redovitog konzumiranja meda kao sladila, a i kao lijeka, djeca čija prehrana sadrži med bit će razvijenija, zdravija te otpornija na bolesti od djece čija prehrana ne sadrži med.

Lipa Pazin

The post Kristalizirani med – Je li štetan za zdravlje? appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?