Kavazović: Ubiti bespomoćno ljudsko biće iz obijesti je zločin i grijeh najgore vrste

Link na izvornu vijest

Izjavu reisul-uleme prenosimo u cijelosti:

„‘Ja ne pravdam sebe, ta duša je sklona zlu, osim one kojoj se Gospodar moj smiluje. Gospodar moj zaista prašta i samilostan je.‘ (Kur‘an, sura Jusuf: 53)

Ubiti bespomoćno ljudsko biće iz obijesti (bigajrihak) je zločin i grijeh najgore vrste. Takva duša ne zaslužuje ljudsko sažaljenje niti naše dove. Propisi naše vjere u takvim slučajevima su jasni i mi ćemo ih poštovati.

A onaj tko digne ruku na ženu, dijete ili starca da bi ih ubio, zaslužuje samo naš prijezir i osudu. Zločin je veći kada se to uradi hotimično i s predumišljajem. To je naš stav prema njemu i njegovom nedjelu, a Uzvišeni je konačan sudac.

U zlodjelu koje je zadesilo naš Gradačac treba da je pouka svima nama kuda idemo kada zapostavimo promoviranje dobra i odvraćanje od zla, kada zapostavimo pravdu i brigu o najslabijim i obespravljenim među nama, kada pustimo da se zlo čini nesmetano i kada kao zajednica i država ne stanemo na put zlim ljudima.

Naše dove i misli su uz žrtve i njihove porodice, a ubojicu kod njegovog Gospodara će stići ono što je zaslužio. Allahovi smo i Njemu se vraćamo”, javlja MINA. 

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?