Čuvari izvorne baštine: U Posušju održana 17. smotra Silo na ognjištu

Čuvari izvorne baštine: U Posušju održana 17. smotra Silo na ognjištu

Link na izvornu vijest

17. Smotra izvornog folklora Silo na ognjištu u organizaciji HKUD Fra Petar Bakula Posušje, a u sklopu Posuškog lita, održana je večeras na posuškom Trgu hrvatskih branitelja. Ovogodišnju manifestaciju otvorio je načelnik općine Posušje Ante Begić, a mnoštvo nazočnih imalo je priliku čuti, vidjeti i uživati u zvucima dipala, gusala, drugih instrumenata te izvornih narodnih pjesama kroz šest točaka u izvedbi pet kulturnoumjetničkih društava iz BiH i Hrvatske.

Osim domaćeg kulturno-umjetničkog društva, koje se predstavilo s pjesmama i plesovima posuškog kraja, inače točkom nagrađenom 3. mjestom na državnoj smotri folklora u Mostaru, na ovogodišnjoj manifestaciji su svoje običaje i tradiciju pokazali i kulturno umjetnička društva i udruge: Marijan Lanosović iz Orubice, Kraljica Katarina iz Donjeg Lapca, Seljačka Sloga iz Nedelišća, Hrvatska duvanjska baština i Tomislavgrada, a posebnu točku su izveli Posuški Gangaši.

    Tako je publika u Posušju uz već poznate zvuke mogla čuti i zvuke violine i šargije, vidjeti splet međimurskih kao i drugih plesova te Kolo na dva štuka, kojeg su primjerice izveli gosti iz Orubice, inače uvršteno u registar kulturne baštine Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro.

    Da je nazočne večeras ponijela izvrsna atmosfera, najbolje se moglo vidjeti po osmjesima i pjesmi koju su zajedno u jedan glas pjevali s izvođačima na pozornici, tijekom gotovo dvosatnog programa kojeg je začinio Tamburaški sastav Dukati.

    Uz pohvalu organizatorima, zahvala ide i mnogobrojnoj publici, koja je sudeći prema slici koju su večeras poslali iz Posušja, uz naša kulturnoumjetnička društva, najbolji čuvar našeg izvornog kulturnog blaga.

    Objava Čuvari izvorne baštine: U Posušju održana 17. smotra Silo na ognjištu pojavila se prvi puta na Posušje net.

    Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
    O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

    O čemu se priča na Balkanskim subredditima?