Rentanjem stana u Mostaru do zarade od 7 i pol tisuća eura!

S obzirom da se u posljednje vrijeme u Hercegovini sve veći broj poduzetnika okreće turizmu jedno od često postavljanih pitanja je ono koliko se doista može zaraditi od iznajmljivanja privatnog smještaja.

Sudeći po brojkama koje je iznijela agencija Mostar Property Management, rentanjem samo jednog jednosobnog stana u Mostaru može se zaraditi čak više od sedam tisuća eura godišnje.

Kako su naveli u ovoj profesionalnoj agenciji za menadžment u turizmu, u samo jednom jednosobnom stanu u Mostaru, kojim ova agencija upravlja, tijekom 2022. godine ostvaren je broj od 257 prodanih noći, a kroz taj stan je prošlo ukupno 110 gostiju, s tim da je prosječna duljina boravka bila 2.64 dana. Prosječna cijena najma je iznosila 29,12 € po noći, a sve to je rezultiralo time da je ukupna zarada od “rentanja” ovog stana iznosila 7.484,64 EUR.

Za veće i bolje opremljenije objekte može se zaraditi mnogo više, pa su tako iz ove agencije iznijeli podatak kako je jedan dvosobni stan u Mostaru ostvario zaradu od 11.747,55 EUR u 2022. godini. Riječ je o objektu koji ima atraktivnu lokaciju, moderan interijer, te kvalitetan sadržaj, a broj prodanih noći tijekom godine je iznosio 237, s time da je kroz stan prošlo 165 gostiju. Prosječna cijena najma je iznosila 49,56 € po noći.

Za objekte kao što su vile s bazenom može se pak zaraditi i preko 30 tisuća eura godišnje.

To je bio slučaj s vilom s bazenom u okolici Mostara koja je u 2022. godini uprihodovala čak 30.256,58 EUR. Riječ je o vili kojom Mostar Property Management upravlja duži niz godina, a koja ima jako dobru poziciju na vodećim prodajnim kanalima (Booking.com, Airbnb, Expedia…) atraktivnu lokaciju, moderan interijer, te kvalitetan sadržaj koji ju čini traženom tokom cijele godine. Tijekom 2022. godine broj prodanih noći u ovoj vili je iznosio 124, kroz nju su prošla 54 gosta koji su plaćali prosječnu cijenu najma od 244,00 eura po noći.

Ohrabrujuće su ovo brojke za sve koji se žele baviti iznajmljivanjem privatnog smještaja na području Hercegovine, no iz agencije Mostar Property Management ističu kako u obzir treba uzeti da se u navedenim podacima radi o bruto iznosima. Od njih se trebaju oduzeti razni tekući troškovi: provizije prodajnih kanala, koje se ovisno o kanalu kreću 15% do 20%, troškovi komunalija/režija, troškovi održavanja, čišćenja. Ukupno svi troškovi se kreću oko 20 -30% od bruto zarade.

Detaljnije o zaradama od iznajmljivanja privatnog smještaja pročitajte OVDJE

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?