Izuzeti rudnike i termoelektrane iz obaveze plaćanja putarine

Izuzeti rudnike i termoelektrane iz obaveze plaćanja putarine

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – Privredna komora Federacije BiH uputila je urgenciju za izuzimanje rudnika i termoelektrana iz obaveze plaćanja putarina za gorivo koje se koristi u procesu proizvodnje.

Izuzeti rudnike i termoelektrane iz obaveze plaćanja putarine

FOTO: Pixabay

Naime, na osnovu nedavno donesenog  Rješenja Savjeta za državnu pomoć BiH, o kojem je portal CAPITAL pisao u tekstu “Rudnici u BiH ostaju bez jeftinog goriva” olakšice koje su rudnici i termoelektrane dobijale u vidu oslobađanja plaćanja putarine, nisu u skladu sa zakonom.

 “U ovom slučaju ne radi se o ukidanju pomoći, subvencija, podsticaja ili drugih oblika podrške poslovanja ovih sektora, nego nametanju nepripadajućih obaveza, što se može višestruko odraziti na lančano povećanje operativnih troškova u ovoj oblasti”, saopšteno je iz Privredne komore FBIH.

Oni podsjećaju da je plaćanja putarine oslobođeno 13 rudnika iz Federacije BiH i 18 rudnika i termoelektrana iz RS-a.

Ukupan iznos olašica iznosi 34,5 miliona KM odnosno 86.138.114 litara goriva u iznosu 0,40 KM po litru goriva.

Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine ovim putem urgira da se obaveza plaćanja akciza odnosno putarina koje rudarska preduzeća koriste u svom svakodnevnom radu čim prije ukine da bi se izbjegla povećanja operativnih troškova i osigurala stabilnost poslovanja”, saopšteno je iz Komore.

CAPITAL: D. Tovilović

Чланак Izuzeti rudnike i termoelektrane iz obaveze plaćanja putarine се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?