Samosvijest i samopouzdanje: Kako razviti unutrašnju snagu i samopouzdanje u svakodnevnom životu

Samosvijest i samopouzdanje: Kako razviti unutrašnju snagu i samopouzdanje u svakodnevnom životu

Link na izvornu vijest

Pronalazak ravnoteže između samosvijesti i samopouzdanja može biti kao hodanje po tankoj žici, ali ko kaže da ne možemo naučiti balansirati s gracioznošću? 

Kada postignemo sklad unutrašnje snage i samopouzdanja možemo osnažiti naš svakodnevni život. Bez daljnjeg odgađanja, krenite u putovanje samootkrivanja i ličnog rasta. 

Samosvijest: Ključ razumijevanja sebe 

Kada kažemo samosvijest, ne mislimo na odraz u ogledalu, nego duboku spoznaju vlastite svijesti i nesvijesti (ono što mi često nazovemo podsvijest). Samosvijest nas navodi na pitanja poput: Ko sam ja? Šta je želim? Šta me motiviše? Šta su moje slabosti, a šta snage? 

Koliko god da mislimo da je ovo lagan zadatak, odgovori zahtijevaju mnogo više vremena i truda. Istraživanjem ovih i/ili slična pitanja možemo sebe dovesti do dragocjenih spoznaja o sebi, svojim potrebama, granicama i sl. 

Na samosvijest tj. samospoznaju gledajte kao na upoznavanje neke nove osobe, samo što ste u ovom slučaju vi nova osoba. Neke od vas će možda i plašiti taj proces ili šta sve možete otkriti o sebi, ali budite otvoreni i manje osuđujući. Upoznajte svoje strahove, snage, talente i sve one verzije sebe koji će vas učiniti superherojem u vašem gradu (životu). 

Ako ste spremni upustiti se u takvu avanturu samootkrića, na Internetu možete pronaći nebrojano mnogo primjera kako da prođete kroz taj proces. Naš savjet, ukoliko želite otkriti dublje slojeve svojeg postojanja, vodite dnevnik svojih misli i osjećanja – kao da ste istraživač koji bilježi otkrića. Tako ćete imati vizuelni prikaz šta vas čini sretnima, šta vas izaziva i moći ćete povući zaključke tokom procesa otkrivanja i izgradnje samosvijesti. 

Samopouzdanje: Upješna validacija sebe 

Ova karakteristika svima nama manjka ponekada, ali je uprkos toj činjenici most koji nas vodi do uspjeha i sreće. Kako? Malim koracima, svaki dan validujmo sebe, naše vrijednosti, prihvatanjem mana i sličnih stvari, jer su to stvari koje nas čine onakvima kakvi smo – autentični. 

Svaki put kada se suočimo s izazovom ili nesigurnošću, potrebno je prevladati ga. Bez obzira da li su to profesionalni izazovi, društvene situacije ili lični ciljevi, svaka pobjeda jača naše viđenje nas samih. Svakim prevladavanjem nesigurnosti dodajemo ciglu na temelj našeg samopouzdanja. 

Važno je shvatiti da samopouzdanje nije skakanje sa nebodera, nego osjećanja u vezi ličnih sposobnosti. Sjetite se osjećaja kada ste prvi put vozili biciklo bez pomoćnih točkića – e upravo to je osjećaj samopouzdanja. Osvrćući se na gorepomenutog superheroja, skidanjem pomoćnih točkića tj. prevazilaženjem prepreka dodajete supermoći. 

Ako želite podići svoje samopouzdanje na viši nivo, zapamtite: neuspijeh ili nedostatak nije strašan, niti znači kraj priče. To je sastavni dio procesa učenja, a i same avanture. Ne izgubite iz vida to da samopouzdanje nije samo vjerovanje da ćemo uspjeti, već i sposobnost da se nosimo s neuspjesima – bez gubljenja vjere u sebe! 

Praktični savjeti

Razgovarajte sami sa sobom – govorite riječi podrške i pohvale, kao da ste najbolji prijatelj sami sebi. Ne budite grubi prema sebi. Ne dozvolite da drugi vjeruju u vas više, nego vi sami u sebe. 

Vježbajte zahvalnost – svaki put kada postignete neki uspjeh, nevažno koliko je mali ili veliki, budite zahvalni i slavite to. Na taj način hranićete svoju unutrašnju snagu, stičući hrabrost za nove/nadolazeće izazove. 

Izazivajte sebe – Ponekada se otisnite iz zone komfora. Ne mora to nužno biti odlazak u krajnost, ali mic-po-mic bi bio dovoljan. To je kao prevazilaženje svojih strahova, nadjačavanje sebe i dodavanje moći superheroju. 

Dajte sebi odmor/predah – Samopouzdanje i samosvijest se ne grade preko noći. Ne očekujte velike promjene u kratkom roku. Budite strpljivi i dajte sebi prostora za napredak. Idite korak po korak i odmorite se kada osjetite da vam je to potrebno. 

The post Samosvijest i samopouzdanje: Kako razviti unutrašnju snagu i samopouzdanje u svakodnevnom životu first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?